Korps Commandotroepen viert en herdenkt

Op 22 maart 1942 beginnen de eerste 48 Nederlandse vrijwilligers in het Schotse Achnacarry aan de Engelse commando-opleiding. De 25 mannen die na een bikkelharde opleiding in het Commando Basic Training Center als commando’s Achnacarry verlaten, vormen vervolgens No 2 (Dutch) Troop. Vandaag, woensdag 22 maart, is het 75 jaar geleden dat de basis voor het huidige Korps Commandotroepen werd gelegd. De Korpsverjaardag werd in Roosendaal en in de missiegebieden waar het KCT momenteel is ingezet, ingetogen herdacht met een buitengewone vlaggenparade en een dodenappel.

 

Kernwaarden overdragen

Omdat zaterdag a.s. de 5-jaarlijkse reünie wordt georganiseerd zijn alle compagnieën nagenoeg voltallig binnen, met uitzondering van degenen die nu op missie zijn in Erbil en Bagdad. Op een goedgevulde Korpsappelplaats gaat de vlag halfstok en spreekt C-KCT, kolonel Jelte Groen, het aangetreden Korps toe. Zo zegt hij: ”De basis voor succes in Speciale Operaties, waar vaak de enkele man het verschil kan en moet maken, zijn onze kernwaarden: Moed, Beleid, Trouw, Eer en Trots”. Deze kernwaarden waren, zijn en blijven van essentieel belang en hij draagt een ieder op deze kernwaarden, zonder concessies, over te dragen op de volgende generaties. C-KCT staat ook stil bij de verliezen die het Korps in de afgelopen 75 jaar heeft geleden. Niet alleen zij die in missies zijn gesneuveld, maar ook zij die zijn overleden als gevolg van een ongeval in en door de dienst.

 

Broeders

Aansluitend omschrijft aalmoezenier, majoor Javelin Zwakhalen, in poëtische vorm de ontwikkeling van gewoon mens tot commando in het gedicht ‘Broeders’. Het beschrijft het ‘voelen’ of ‘horen’ van de innerlijke roep om commando te worden en de worsteling om hieraan toe te geven. Vervolgens het zoeken naar de innerlijke kracht, hetgene dat iemand in staat stelt boven zijn eigen kunnen uit te stijgen. Het lijkt erop alsof je er niet voor kiest om commando te worden, maar eerder andersom: alsof het commando-zijn, de mens roept. Slechts weinigen hebben genoeg moed om aan deze roep gehoor te geven. Maar wanneer hij de sprong waagt zal de Korpsgeest, door opleiding, training en coaching, de aspirant-commando in zijn greep krijgen en zij zal hem nooit meer loslaten. De Korpsgeest als basis van zijn bestaan, als dosis extra energie en durf op momenten dat de commando meer moet leveren dan dat hij eigenlijk in huis heeft. En mocht de commando onverhoopt met zijn leven moeten betalen, dan zal hij nooit door het Korps vergeten worden, omdat de Korpsgeest hem, voor altijd, aan al zijn gelijken bindt.

 

 

Eregroet

Nadat het Korps de houding heeft aangenomen, worden alle 75 namen van de sinds 1944 gesneuvelde commando’s en zij die door een dienstongeval zijn omgekomen opgelezen. Een eregroet volgt en de hoornblazer speelt het signaal ‘TAPTOE’. Een minuut stilte wordt in acht genomen. Als de hoornblazer het signaal ‘VOORWAARTS/WILHELMUS’ heeft gegeven, wordt de vlag in top gehesen. Hiermee komt een einde aan de buitengewone vlaggenparade. C-KCT nodigt een ieder uit voor chocomel en worstenbroodjes in de kantine. Veel tijd is er niet, want er moet nog het nodige gedaan worden voor de aanstaande reünie.

 

Meer weten over de reünie klik hier.