Herdenking Roermond vrijdag 15 juli 2016.

Vandaag vond in Roermond bij het ‘Indië monument’ de jaarlijkse herdenking plaats van de in de strijd aldaar gevallen commando’s.
Een 50-tal oud-commando’s uit het hele land was afgereisd naar Roermond om hun voormalige collega’s te eren en te gedenken. Daaronder een drietal krasse negentigers die de strijd aan de lijve hebben ervaren. Vanuit het KCT waren aanwezig wrn Korpscommandant lkol Van Staveren en adj Verhey. Majoor b.d. Jeukens had zoals elk jaar de regie strak in handen. Nadat het detachement door majoor b.d. Delleman was gemeld ging Jeukens over tot de orde van de dag. In zijn welkomstwoord besteedde hij ditmaal aandacht aan de para actie begin jan. 1949 ter veiligstelling van de olievelden bij Rengat en Ajer Molek op Sumatra.
Een inzet gepleegd nauwelijks een week na eerder operationeel optreden van de para’s. Ondanks een ongunstige landingszone was de 1e Paracie en de Paracie KST er snel in geslaagd het TNI een gevoelige slag toe te brengen.
In de toespraak van lkol Van Staveren ging deze in op de onvoorwaardelijke inzet van de mannen in de strijd in Indië waarbij hij vaststelde dat ook toen al de KCT waarden Moed, Beleid, Trouw, Eer en Trots meegedragen werden in de ransel van alle ingezette commando’s.
De 58 gevallenen werden specifiek geëerd met het voorlezen van hun namen, de minuut stilte en de kranslegging.
Na deze steeds weer indrukwekkende samenkomst begaf het gezelschap zich naar het restaurant Rasa Senang voor de traditionele blauwe hap, een goed glas bier en een gezellige kout.