Scharnieren in de eindstand

Op 16 januari heeft KCT in het kader van het INVICTUS programma kennis kunnen maken met yoga. Tot oktober vorig jaar wordt yoga nog door menig militair weggezet als zweverig, geitenwollen sokken en wordt yoga veelal gekoppeld aan het brabbelen van onverstaanbare eentonige mantra’s. Als het aan defensie ligt, komt daar snel verandering in. Defensie wil onderzoeken of yoga militairen kan helpen. ,,Het leger brengt ­militairen in stressvolle situaties. Met yoga kunnen ze de balans in hun leven terugbrengen. We willen kijken of ze dan beter kunnen omgaan met die situaties”, zegt woordvoerder Jeroen de Vries van de landmacht. Diverse sportinstructeurs volgen sinds eind 2016 een opleiding tot yoga-leraar.

 

Grenzen opzoeken

De dojo van het Korps is bij de ochtendsessie goed gevuld. De proefles wordt gegeven door Arjan Heerkens, een gecertificeerde yoga-leraar, en is op dit moment werkzaam als fysiotherapeut op de kazerne te Schaarsbergen. Na een korte uitleg over het begrip yoga en wat het kan betekenen voor een militair in het algemeen en een commando in het bijzonder, wordt er al snel tot de praktijk overgegaan. De eerste oefeningen richten zich op de bewustwording van ademhaling en het eigen lichaam. De ontspanningshouding wordt door enkelen toch fysiek als ‘zeer intensief’ ervaren. Als er geproefd is aan ademhaling en bewustzijn, wordt er overgeschakeld naar een dynamische vorm. In hoog tempo worden de vrijwilligers onderworpen aan diverse houdingen en standjes. De serene rust wordt kort verstoord door algehele hilariteit als de ‘stafhouding’ aan de beurt is, met name de Korpsadjudant moet zich enige grappen laten welgevallen. Veel tijd om te lachen is er niet, want de sessie vergt alle aandacht, focus en energie. Aan het einde van de proefsessie wordt er veel tijd besteed aan het individueel (bewust) nagaan wat de yogasessie met het lichaam en de ademhaling heeft gedaan. De vele vragen na afloop onderstrepen de interesse voor deze bijzondere tak van ‘sport’. Evaluatie zal moeten uitwijzen of yoga in de toekomst structureel aangeboden zal worden bij het Korps.

 

INVICTUS

INVICTUS is een werkgroep van specialisten die zich inzet om de operator beter voor te bereiden op het werk en richt zich op de fysieke prestatie. INVICTUS richt zich op het werk van de SF operator en probeert in kaart te brengen wat ‘het werk’ vraagt van het fysieke vermogen van de SF operator. Het programma leidt via een vast stappenplan naar een Functioneel Trainingsprogramma op individueel- en groepsniveau. Daarnaast is er aandacht voor vaste educatiemomenten (Eduction Program), voedingsadviezen (Nutrition Program), een eigen testomgeving (Performance Lab SF-KCT) en de mens achter de SF operator (SF Human Capital Care Program en Mental fitness).