Loopbaan KCT

Contractduur

Je krijgt een aanstelling als militair bij Defensie. Na afronding van de militaire opleiding heb je een dienverplichting van twee jaar en kan de aanstelling in de rang van korporaal worden verlengd tot een periode van maximaal 12 jaar. We noemen dat de looptijd in rang. Na 3 jaar – of al eerder – wordt beoordeeld of doorgroei en bevordering naar een hogere rang (onderofficier of officier) mogelijk is (mits je de voor die functie vereiste vooropleiding positief hebt afgerond). Is de doorgroei niet mogelijk, word je na uiterlijk 12 jaar bemiddeld naar een baan in de burgermaatschappij.

Je startsalaris (al tijdens je opleiding) is afhankelijk van ervaring en leeftijd. Het salaris kan per maand behoorlijk oplopen, vanwege extra toelages bij oefeningen en uitzending.

Behalve een goed salaris biedt de Koninklijke Landmacht je uitstekende overige arbeidsvoorwaarden en kun je kiezen uit een uitgebreid pakket aan betaalde opleidingen, waar je ook buiten de landmacht je voordeel kunt doen. De landmacht kent een goede gezondheidszorg, uitgebreide reis- en onkostenvergoedingen, de mogelijkheid om je rijbewijs te halen (mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet) en ruime sportfaciliteiten waar je gebruik van kunt maken. Maar de beste arbeidsvoorwaarde is natuurlijk niet in geld uit te drukken: de unieke ervaring die je bij het Korps Commandotroepen kunt opdoen.

Bevorderingsgang co-specops

De co-specopsplg bestaat uit:
. ploegcommandant – (eerste) luitenant
. plaatsvervangend ploegcommandant – sergeant eerste klasse
. 6 ploegleden – korporaal/sergeant

Militairen in werkelijke dienst behouden hun rang tijdens de opleiding. Deelnemers aan de Elementaire Commando-opleiding die rechtstreeks uit de burgermaatschappij komen en militairen die de rang van soldaat hebben, worden aan het einde van de Elementaire Commando-opleiding (na slagen en dus uitreiking van de groene baret) bevorderd tot korporaal. Degenen die voldoen aan de eisen voor de opleiding tot officier kunnen ook solliciteren voor de opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie. Aan het volgen van deze opleidingen is opnieuw een dienverplichting verbonden! Gezien de zwaarte en de duur van de opleiding tot co-specops wordt er naar gestreefd dat de commando na het volgen van de opleiding tot onderofficier of officier vervolgfuncties vervult bij het Korps Commandotroepen.

Geef een reactie