Officieren krijgen ‘Jeneverkruis’

Geheel volgens traditie zijn op 6 december de ‘Officierskruizen’ krijgsmacht breed uitgereikt. Vijf officieren van het Korps kregen de onderscheiding, ook wel bekend als Jeneverkruis, voor hun langdurige dienst. Zij zijn dus 15 jaar als officier werkzaam bij Defensie. Officieren die langer dan 15 jaar dienen, mogen elke vijf jaar hun cijfer vervangen voor 20, 25, 30, 35 of 40. Zo ook luitenant-kolonel Peter die nu het cijfer 20 mag dragen. De uitreiking wordt in de Snedderlounge onder grote belangstelling verricht door Commandant Korps Commandotroepen (C-KCT), kolonel Jelte Groen. Helaas konden niet alle decorandi aanwezig zijn.

 

Waardering

In zijn toespraak belicht C-KCT de achtergrond van de onderscheiding. Het Officierskruis werd 19 november 1844 ingesteld door Koning Willem II. Hij wilde met name officieren tot en met de rang van majoor, die toen lang op een bevordering moesten wachten, een blijk van waardering geven. Sindsdien wordt het kruis op of rond zijn geboortedag, 6 december, uitgereikt. Omdat dit over het algemeen gepaard gaat met het nuttigen van een glaasje jenever, wordt de onderscheiding ook Jeneverkruis genoemd.

 

Behoud noodzakelijk

De instelling van het Officierskruis is eigenlijk een (oude) maatregel voor het behoud van ervaren personeel. Kolonel Groen slaat vervolgens een brug naar ‘vandaag’. Ook in de huidige tijd is het behoud van ervaring, door alle categorieën van het KCT heen, een voorwaarde voor behoud van kwaliteit. Kwaliteit bepaalt uiteindelijk het niveau van de eenheid. Om personeel in de huidige tijd te behouden en maatwerk te kunnen verrichten, zullen andere instrumenten door een commandant zelf ingezet moeten kunnen worden. Hopelijk gaat een van de ‘pilots’ waarin KCT momenteel in participeert, die mogelijkheid in de toekomst geven.