De Bakermat van de Commando’s

Boeiende lezing met film en documentatie over het ontstaan van de commando’s in WOII.

 
Op woensdag 31 maart woonden ca. 80 belangstellenden, voornamelijk (oud-)commando’s, de lezing bij in Maarsbergen.
 
De presentatie werd gedaan door kapitein b.d. Jack Bakker (Commissie Commando-Museum).
 
Diverse aspecten werden behandeld, zoals de ideeën die leidden tot de oprichting van de commando’s, de ontwikkeling van de opleiding, de problemen waarmee men te kampen had en tenslotte de specifieke opleiding in het Commando Basic Training Centre in Achnacarry (Schotland) waar meer dan 25.000 commando’s werden klaargestoomd.
 
Een frisse kijk op de geschiedenis van de eerste commando-eenheden, waarbij Jack Bakker de geheimen ontrafelt en fabeltjes uit de wereld helpt (zoals het verhaal dat de eerste Nederlanders na de opleiding in Achnacarry de groene baret kregen).
 
Na de pauze was er een documentaire te zien van de BBC2.
 
Bijzonder was de herkenbaarheid van de vele elementen in de opleiding die tegenwoordig nog steeds in beeld zijn. Zoals alle verplaatsingen in draf op de kazerne. Instructeurs die voorop gaan bij iedere oefening en het dragen van de mutsdas.
 
Ook in de selectie van de cursisten zie je de traditie. In die tijd was het ongewoon dat cursisten bestonden uit vrijwilligers. De ergste straf was ook toen: RTU, Return To Unit. Ontheven en teruggestuurd worden naar je voormalige eenheid.
 
Deze avond werd georganiseerd door de Commissie Coördinatie Commandoverenigingen van De Commandostichting, bestaande uit Sander de Vries en Jacob Klaver.
 
Onderzocht wordt of en hoe het voor herhaling vatbaar is.
 
Een geslaagde groene avond.
imageimage image