Dagboek van een commando

Wie of wat is eigenlijk een commando? We kennen de films met Schwarzenegger en Stallone, maar dat is Hollywood. Wat onze Nederlandse commando’s precies doen, dat weten we niet. Als ze al in de media verschijnen is dat altijd onherkenbaar en duidelijkheid over hun werkzaamheden komt er nooit helemaal. Tot nu, want met ‘Dagboek van Onze Helden: Commando in Mali’ komt daar verandering in. Voor één keer maakt het mysterie plaats voor het echte verhaal en mag Nederland zien wat een commando ziet, doet en denkt. 

Volg de hele serie online vanaf maandag 18 mei om 18.00 uur op dagboekvanonzehelden.nl

 

Het afgelopen jaar filmden enkele van onze Special Forces tijdens hun werkzaamheden voor de VN vredesmissie MINUSMA in Mali. Eén van hen hield een dagboek bij. Deze commando, die alles vanuit zijn point of view filmde, geeft de kijker in 8 afleveringen een unieke inkijk in het leven van een commando op missie.

 

De Nederlandse commando’s zijn van groot belang voor het slagen van de missie in Mali. Ze zijn de oren en ogen van de VN en moeten in kaart brengen hoe en waar de diverse terroristische organisaties zich bewegen. De commando laat zien hoe dit in de praktijk gebeurt. Hoe ze stukje bij beetje het – voor een groot deel uit woestijn bestaande – land verkennen. Hoe ze rondrijden over eindeloze zandvlaktes, zelfredzaam zijn en nachtelijke patrouilles uitvoeren terwijl ze steeds meer rebellen opsporen. Maar de commando laat ook zien wat er tijdens zijn werkzaamheden op zijn pad komt, zoals het kamp dat beschoten wordt met raketten, hoe hij hulp moet verlenen aan een andere VN partner die in een hinderlaag gelopen is, hoe hij raketten onschadelijk moet maken, hoe hij moet handelen als er vlak bij hem in de buurt een zelfmoordaanslag plaatsvindt, hoe hij klaar moet staan als de apaches in actie komen en hoe hij constant alert moet blijven in een land dat in vergelijking met Afghanistan en Irak relatief rustig is, maar waar elk moment iets onverwachts kan gebeuren.

 

De commando is een jongeman van begin dertig. Hij heeft de nodige missies op zijn naam staan. In zijn dagboek spreekt hij open en eerlijk over zijn gevoel. De passie die hij heeft voor zijn werk, maar ook dat dat in combinatie met zijn privéleven niet altijd even makkelijk is. Hij reflecteert op alle belangrijke dingen die er in Mali gebeurd zijn en schroomt niet zijn mening te geven.

Door het verhaal van de commando ziet Nederland nu ook van dichtbij wat er zich het afgelopen jaar in Mali heeft afgespeeld.

 

Omdat de commando nog steeds actief is, is het in verband met de operationele veiligheid essentieel dat hij anoniem blijft. Daarom komt hij nooit herkenbaar in beeld.