Minister Koenders bij Nederlandse militairen in Mali

“Jullie doen belangrijk werk in een belangrijke missie, onder zware omstandigheden. Daarvoor heeft het kabinet en heb ik bijzonder veel waardering.” Het compliment voor de ongeveer 450 Nederlandse militairen in Mali, kwam van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Recent bezocht hij de mannen en vrouwen op het VN-kamp in Gao waar hij zich liet bijpraten over het verloop van de missie en het inlichtingenwerk.

“Nederland levert met jullie inzet een kwalitatief hoge bijdrage aan de missie”, zei Koeders. Volgens hem is het werk essentieel. De militaire leiding stuurt de operatie immers aan op basis van de Nederlandse inlichtingen en analyses.

 

2 miljoen extra voor VN-missie

Koenders is van mening dat Mali en Minusma zich in een cruciale fase bevinden. “Het is heel positief dat er een vredesakkoord is, maar dat is nog geen garantie op veiligheid.” Om eraan bij te dragen dat die er wel komt, trekt Nederland € 2 miljoen extra uit voor de VN-missie. Het geld is bedoeld om de politie- en justitieketen in het noorden van het West-Afrikaanse land weer op te bouwen en grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden. Met die aanpak moet de bevolking snel profijt hebben van dat in juni gesloten vredesakkoord.

Koenders kondigde dit aan in de Malinese hoofdstad Bamako, waar hij gisteren was. “De vrede is broos in Mali”, zei hij daar. “Het is daarom zaak om ook te investeren in kleinschalige projecten die snel effect hebben op het terrein van justitie.” Volgens de minister is het geld te gebruiken voor bijvoorbeeld renovatie van politiebureaus, gevangenissen en rechtbanken en voor training van aanklagers om terrorisme en smokkel te berechten.

 

Erkenning

Koenders, tot oktober vorig jaar hoofd van de VN-vredesmissie Minusma, kreeg voor al het toen verrichtte werk, van zijn Malinese ambtgenoot Abdoulaye Diop in Bamako een onderscheiding. Koeders zei het te beschouwen als een grote eer, maar ziet het eerbewijs vooral als een “erkenning voor al het goede en belangrijke werk dat alle VN-collega’s in Mali hebben geleverd en nog steeds leveren.” Een opmerking die ook op de militairen in Gao van toepassing is.

 

Betrokken

Nederland blijft betrokken bij Mali. De militaire bijdrage aan Minusma is verlengd tot eind 2016. De diplomaat Koen Davidse begint binnenkort als plaatsvervangend hoofd van de missie. Nederlandse politiemensen en civiele deskundigen ondersteunen politie en justitie en sinds kort werkt er een Nederlandse genderexpert bij Minusma om te promoten dat vrouwen betrokken worden bij de uitvoering van het vredesakkoord.

Koenders: ‘Minusma is een lastige missie in een moeilijke fase, maar zeker geen ‘mission impossible’.

 

Bron: Defensie