Op dinsdag 22 maart werd het Korps Commandotroepen 74 jaar. Traditioneel wordt de Korpsverjaardag herdacht met een buitengewone vlaggenparade en een dodenappel. Op 22 maart 1942 begonnen in het Schotse Achnacarry de eerste 48 Nederlandse vrijwilligers aan de commando-opleiding, de basis voor No 2 (Dutch) Troop was gelegd. Deze eenheid wordt beschouwd als de grondlegger van KCT en heeft aan de basis gestaan van de huidige Korpscultuur.
Korpsgeest bewaren
Omdat ook al het personeel van de diverse buitenlocaties van KCT vandaag is ingetreden, is de appelplaats nagenoeg vol. Nadat de vlag halfstok is gehangen gaat C-KCT, kolonel Jelte Groen, in op o.a. het ontstaan van het Korps en operationele inzet van de afgelopen 74 jaar. Door al die jaren heen is de Korpsgeest bewaard gebleven en is zorgvuldig overgedragen aan de volgende generaties. Centraal staan de kernwaarden: Moed, Beleid, Trouw, Eer en Trots. De uitreiking van de Militaire Willems-Orde vorige week aan het gehele Korps getuigt van de kracht en het belang van deze kernwaarden.
Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.
De aalmoezenier, majoor Marco Spies, zegt o.a.: “Vandaag op onze Korpsverjaardag herdenken we de commando’s die hun leven hebben gegeven. We herdenken ook degenen die tijdens hun werk door een ongeval zijn gestorven. We eren hen allen door het dodenappel waarin we met eerbied hun namen noemen, we eren hen door de eregroet en de stilte.”
Nadat het Korps de houding heeft aangenomen, worden alle namen van de sinds 1944 gesneuvelde commando’s en zij die door een dienstongeval zijn omgekomen opgelezen. Een eregroet volgt en de hoornblazer speelt het signaal ‘TAPTOE’. Een minuut stilte wordt in acht genomen. Als de hoornblazer het signaal ‘VOORWAARTS/WILHELMUS’ heeft gegeven, wordt de vlag in top gehesen.
Hiermee komt een einde aan de buitengewone vlaggenparade. C-KCT nodigt een ieder uit voor chocomel en worstenbroodjes in de kantine.