Onderscheidingen 1995-Heden

Tijdens de Operatie Provide Comfort in Noord-Irak van 26 april tot 16 juni 1991 wordt een KCT-verbindingsdetachement toegevoegd aan 11 Geniehulpbataljon. Het bataljon heeft als opdracht het opbouwen van kampen en de opvang van Koerdische vluchtelingen. Het verbindingsdetachement van het Korps draagt zorg voor een gegarandeerd verbinding met de Staf in Den Haag.

Met deze relatief kleine bijdrage aan een missie is een reeks van uitzendingen begonnen die vanaf begin 1994 tot heden nagenoeg zonder onderbrekingen voortduurt. Missies naar o.a. voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan. Naast de genoemde detachementen werden daarnaast ook vele officieren en onderofficieren ingedeeld bij (inter)nationale staven die de betreffende eenheden aansturen.

Met name tijdens de missie in Afghanistan zijn eenheden van het Korps in hevige gevechten gewikkeld geraakt. Voor dapper optreden tijdens die gevechten zijn leden van het Korps onderscheiden met een dapperheidsonderscheiding waaronder de hoogste dapperheidsonderscheiding Ridder Militaire Willems-Orde. Tevens heeft het KCT als eenheid de Militaire Willemsorde mogen ontvangen en zijn 108 Cotrcie en 105 Cotrcie voor hun uitzonderlijk optreden in Uruzgan beide onderscheiden met het Bronzen Schild, de hoogste mogelijke groepswaardering van de landmacht.

29 mei 2009
Ridder Militaire Willems-Orde kapitein Marco Kroon

Met het geven van een ferme klap op de linkerschouder, de zogenaamde ‘Ridderslag’, door Hare Majesteit Koningin Beatrix trad kapitein Marco Kroon van het Korps Commandotroepen op vrijdag 29 mei 2009 toe tot de Militaire Willems-Orde. De Militaire Willems-Orde, de hoogste dapperheidsonderscheiding die ons land kent, was sinds 1955 niet meer aan een individueel persoon toegekend. Voorafgaand aan de Ridderslag, had kapitein Kroon de eed afgelegd die behoort bij toekenning van de Militaire Willems-Orde en kreeg hij door Koningin Beatrix de hoge onderscheiding opgespeld.

De sfeervolle en zeer indrukwekkende plechtigheid vond plaats in het decor van het Binnenhof in Den Haag en werd omlijst door een vrolijk schijnend ‘oranjezonnetje’. De plechtigheid werd o.a. bijgewoond door kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, het voltallige kabinet en vele militaire- en civiele hoogwaardigheidsbekleders. Van het peloton waarvan kapitein Kroon commandant was ten tijde van de acties, zaten de leden op de tribune evenals leden van de krijgsmacht van coalitiegenoot Australië die betrokken waren bij enkele acties in Uruzgan.

 

 

 

7 oktober 2009
Zestien dapperheidsonderscheidingen

Zestien militairen, waaronder acht van het Korps Commandotroepen, hebben op 7 oktober 2009 een dapperheidsonderscheiding ontvangen vanwege uitzonderlijke prestaties onder extreme en gevaarlijke omstandigheden tijdens acties in Afghanistan. Namens koningin Beatrix reikte minister Eimert van Middelkoop de versierselen uit op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. “Vandaag is een dag van trots voor de hele Nederlandse krijgsmacht.”

Besloten
Met de uitreiking van 2 Bronzen Leeuwen, 3 Bronzen Kruizen en 11 Kruizen van Verdienste wordt de maatschappelijke waardering, trots en respect voor deze heldendaden getoond. Eén van de Bronzen Leeuwen, de hoogste dapperheidsonderscheiding na de Militaire Willemsorde, is postuum uitgereikt aan kapitein Björn Peterse. Dit gebeurde tijdens het besloten deel van de uitreiking waarin ook 7 andere leden van het Korps Commandotroepen (KCT) werden onderscheiden. Deze militairen kunnen vanwege hun bijzondere taken niet herkenbaar in de media verschijnen.

Initiatief
Tijdens een operatie voerde kapitein Peterse het bevel over een Special Forces detachement. Zijn eenheid raakte verwikkeld in een zwaar gevecht met een numeriek sterkere vijand. Peterse wist echter het initiatief te verkrijgen en het gevecht in zijn voordeel te beslechten. Kapitein Peterse verongelukte op 27-jarige leeftijd na de missie waarvoor hij vandaag is onderscheiden. Hij overleed op 7 maart 2007 tijdens een parachuteoefening met het KCT in Amerika.

15 december 2009
Bronzen Schild 108 Cotrcie

Vanwege uitzonderlijk en lovend optreden in de Afghaanse provincie Uruzgan in 2006 heeft 108 Commandotroepencompagnie van het Korps Commandotroepen (KCT) het Bronzen Schild ontvangen uit handen van de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee. De uitreiking van deze hoogst mogelijke groepswaardering van de landmacht vond op 15 december 2009 plaats op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal, de thuisbasis van het KCT.

 

 

 

 

 

14 april 2010
Dapperheidsonderscheidingen. Militairen onderscheiden voor heldenmoed

Vijftien militairen, waaronder 3 leden van het Korps Commandotroepen, hebben vandaag dapperheidsonderscheidingen ontvangen voor uitzonderlijk moedig en kundig optreden tijdens operaties in Afghanistan. Demissionair minister Eimert van Middelkoop overhandigde 6 militairen het Bronzen Kruis en 9 militairen het Kruis van Verdienste.

Vier militairen ontvingen hun onderscheiding voor acties tijdens de Slag om Chora, juni 2007. Zij maakten deel uit van 4 special forces teams, de zogenoemde VIPER-eenheden. Toen bekend werd dat de Nederlandse Battlegroup in Chora massaal werd aangevallen en zelfs dreigde te bezwijken, trokken zij de Baluchivallei binnen die in vijandige handen was. De VIPER-teams zochten ondanks de grote persoonlijke risico’s bewust het gevecht op om zo vijandige strijders aan te trekken en de druk op Chora te verlichten. Naast de drie leden van het Korps Commandotroepen is ook een lid van het Korps Mariniers die deel uitmaakte van de Special Task Force Unit Viper onderscheiden.

3 juni 2010
Onderscheiding voor optreden Srebrenica

Kapitein Frans van het Korps Commandotroepen heeft 15 jaar na dato het Kruis van Verdienste ontvangen voor heldhaftig optreden in voormalig Joegoslavië. Tijdens een besloten ceremonie op de Haagse Prinses Julianakazerne overhandigde demissionair minister Eimert van Middelkoop hem namens koningin Beatrix de dapperheidsonderscheiding.

Bij de start van de Servische opmars naar Srebrenica, op 11 juli 1995, ging kapitein Frans met 2 collega-commando’s, een tolk en een Engelse lid van de Special Air Service tegen de vluchtelingenstroom in richting het Servische leger. Vanaf een hoog uitkijkpunt leidde hij, onder zwaar vuur van Servische tanks, artillerie, mortieren en mitrailleurs, 2 F-16 gevechtsvliegtuigen naar de oprukkende Servische tanks. De jachtvliegtuigen schakelden 2 tanks uit en vertraagden de opmars van de Serviërs.

Teamprestatie
Kapitein Frans werd in 2000 al voorgedragen maar beschouwde het optreden in de heuvels van Srebrenica nadrukkelijk als een teamprestatie en besloot toen uit solidariteit met zijn 4 collega’s de onderscheiding niet in ontvangst te nemen. Tien jaar later heeft Frans zijn besluit herzien en ziet de onderscheiding als erkenning voor de inzet en moed van zijn hele team. Kapitein Frans wordt onderscheiden voor het getoonde initiatief en de grote persoonlijke en morele moed.

17 april 2013
Militairen onderscheiden voor heldhaftig optreden Uruzgan

Acht militairen, waaronder 4 leden van het Korps Commandotroepen, zijn op 17 april 2013 onderscheiden voor ‘moedig, kordaat en beleidvol optreden’ in Afghanistan in 2007 en 2009. De gedecoreerden waren betrokken bij acties tijdens vijandelijk vuur of na bomaanslagen. De 6 die onder vuur lagen, kregen het Bronzen Kruis, de op 2 na hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Bij het betreffende vuurgevecht sneuvelde commando Kevin van de Rijdt.

De uitreiking van het eremetaal door minister Jeanine Hennis-Plasschaert vond plaats op de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

De Bronzen Kruizen zijn voor de leden van een gecombineerde eenheid van commando’s en mariniers. Op 6 september 2009 zochten zij tijdens een verkenning te voet naar vijandelijke strijders in de provincie Uruzgan. Even later werden zij plotseling aangevallen met mitrailleurvuur, mortieren, raketwerpers en kleinkaliberwapens.

21 maart 2014
Bronzen Schild 105 Cotrcie

Vanwege uitzonderlijk en lovenswaardig optreden in Uruzgan (Afghanistan) in 2009 heeft 105 Commandotroepencompagnie het Bronzen Schild ontvangen uit handen van de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif. De uitreiking van deze hoogst mogelijke groepswaardering van de landmacht vond plaats op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal.

 

 

 

 

 

 

14 mei 2014
Heldhaftige militairen onderscheiden

Vier militairen reageerden in 2009 en 2010 moedig en doortastend tijdens zeer gevaarlijke en stressvolle situaties. Ze vervulden hun taak onder hoge druk tijdens vijandelijk vuur en/of onder dreiging van Improvised Explosive Devices. Dat deden zij zo goed, dat zij een voorbeeld zijn voor anderen.

Daarom ontvingen 2 mariniers, 1 commando en 1 militair van de Luchtmobiele Brigade op 14 mei 2014 op de Koninklijke Militaire Academie in Breda een dapperheidsonderscheiding. Drie van hen kregen het Bronzen Kruis opgespeld, een het Kruis van Verdienste. De uitreikingsceremonie had een besloten karakter vanwege de bijzondere missies van de militairen. Hun namen blijven dan ook onbekend.

Het viertal maakte deel uit van Special Operations Task Force 55, een eenheid van leden van het Korps Commandotroepen en Special Forces van het Korps Mariniers. In het zuiden van Afghanistan vervulden zij verschillende functies.

4 december 2014
Ridder Militaire Willems-Orde majoor Gijs Tuinman

Majoor Gijs Tuinman is op 4 december 2014 onderscheiden voor zijn daden in 2009 als commandant Meervoudig Ploegoptreden van Task Force 55 in Uruzgan. Hij werd voor dat optreden door Koning Willem-Alexander tot Ridder Militaire Willems-Orde geslagen, de hoogste dapperheidsonderscheiding. Bij de ceremonie op het Binnenhof in Den Haag waren ook koningin Máxima, Prinses Beatrix, premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis-Plasschaert.

Het is niet de eerste keer dat Tuinman opvalt. Vanwege zijn excellente leiderschap, grondige voorbereiding, doortastende en dappere optreden tijdens Task Force Viper in 2006 ontving hij de Bronzen Leeuw, de op één na hoogste dapperheidsonderscheiding. Tuinman diende in totaal 4 keer in Afghanistan.

 

15 maart 2016
Militaire Willems-Orde

Met groot ceremonieel heeft de Koning op 15 maart 2016 op het Binnenhof de Militaire Willems-Orde uitgereikt aan het Korps. Het Korps krijgt Nederlands hoogste dapperheidsonderscheiding voor moed, beleid en trouw betoond tijdens 170 operaties in Afghanistan. Het KCT krijgt de groepsonderscheiding mede omdat vrijwel alle militairen (mannen en vrouwen, groene baret dragende en niet-groene baret dragende) van het Korps van maart 2005 tot september 2010 één of meerdere keren zijn ingezet in Afghanistan. Tijdens de vele operaties raakten ze meer dan 110 keer in gevecht.

Geef een reactie