Als je niet beweegt sta je stil.

Zo begint de “Performance day” op 3 maart. De “Performance day” is een initiatief van de werkgroep Invictus.

Invictus is een werkgroep van specialisten die zich inzetten om de operator beter voor te bereiden op het werk en richt zich op de fysieke prestatie.

Deze dag staat in het teken van de overeenkomsten en verschillen tussen topsport en special forces.
Het programma is een mix van theorie en praktijk waarbij een aantal sprekers vanuit verschillende invalshoeken naar de fysieke prestatie kijken.

Na de inleiding van de C – LO sportgroep EvN kapitein Jaco Bras, wordt door Dr. Gerard Rietjens het Invictus programma uitgelegd.

Invictus.

Invictus richt zich op het werk van de SF operator en probeert in kaart te brengen wat ‘het werk’ vraagt van het fysieke vermogen van de SF operator.

Het programma leidt via een vast stappenplan naar een Functioneel Trainingsprogramma op individueel- en groepsniveau.

Daarnaast is er aandacht voor vaste educatiemomenten (Eduction Program), voedingsadviezen (Nutrition Program), een eigen testomgeving (Performance Lab SF-KCT) en de mens achter de SF operator (SF Human Capital Care Program en Mental fitness).

Stimulus.

Na de uitleg van het Invictus programma is het woord aan Jeroen Blommerde en Simon van Opstal van Stimulus Personal Health Center. Vanuit hun achtergrond als topsporter en fysiotherapeut benaderen zij de topsporter zo breed mogelijk. De topsporter is voor de benadering van Stimulus het centrale punt.

DSC_0152Door gericht onderzoek proberen ze de balans van de topsporter te optimaliseren. Het doel is de sporter te laten groeien maar ook te behoeden voor overbelasting.

Lkol-arts Zimmermann

Als afsluiting van het ochtendprogramma kwam sport- en bedrijfsarts Lkol-arts Zimmermann aan het  woord.

Lkol-arts Zimmermann is werkzaam bij Trainings Geneeskunde en Trainings Fysiologie (TGTF) in Utrecht. Zimmermann was voorzitter van de werkgroep die de behandelrichtlijn onderbeenklachten voor defensie heeft opgesteld.

Door de specifieke onderbeenklachten bij militairen in kaart te brengen was het mogelijk het behandelplan te vereenvoudigen. Waar komt de klacht vandaan en welk behandelplan kan opgestart worden. Belangrijkste advies, probeer onderbeenklachten te voorkomen!

DSC_0170

Na de lunch ging de “Performance day” ,na een korte presentatie, over in een masterclass fysieke belasting waarbij iedereen werd uitgenodigd deel te nemen.

Terry Peters, conditietrainer van Vitesse.

De eerste spreker in de middag was Terry Peters, conditietrainer van Vitesse. Terry heeft krachttraining geïntroduceerd in het voetballen.

Tijdens de masterclass benadrukt Terry de juiste uitvoering van de oefeningen.

Christian Bosse NOC*NSF.

De dag wordt afgesloten door Christian Bosse van NOC*NSF. heeft meer dan tien jaar ervaring in het coachen van Olympische sporters en jonge atleten.

De vraag die hij zichzelf stelt is: kan strenght training de fysieke prestatie van de SF operator verbeteren. Tijdens een aantal gerichte voorbeelden laat hij zien hoe strenght training een positieve invloed kan hebben op de fysieke prestatie van de operator.

Door het samenbrengen van verschillende disciplines die allemaal vanuit een verschillende invalshoek naar fysieke prestatieverbetering kijken was duidelijk waar de vele overeenkomsten, maar ook de verschillen zitten.

DSC_0159De uitgekiende balans die een topsporter nodig heeft om op topniveau te kunnen presteren is vaak moeilijk te vinden in het werk van de SF operator. De kunst is die balans aan te brengen op de momenten dat het wel kan.

_DSC8711 (1)

 

Door de werkgroep Invictus is een enorme stap in de juiste richting gezet.