Verslag in De Groene Baret van oefening 104 met ‘The Best’

Een artikel dat is opgenomen in de eerste editie van 2022 sluit helemaal aan bij de roerige wereld waarin we inmiddels zijn beland. U kunt daarin lezen hoe de 104 cotrcie eind vorig jaar een oefening heeft gehouden in de VS in onconventionele oorlogsvoering met de ’10th Special Forces Group (SFG) ‘Airborne’. Deze eenheid heeft als lijfspreuk ‘The Best’.

In deze oefening krijgt de 104 een complex oefenscenario voorgeschoteld dat in veel opzichten anders is dan de oefeningen die de afgelopen jaren gedraaid zijn door het KCT. Het scenario speelt zich af in het fictieve ‘Anland’ dat een actieve dreiging kent van ‘Torrike’, een buurland dat gesponsord wordt door een grote en sterke actor in het gebied.

De schrijver van het artikel neemt u mee in de situaties waarin van de snelle communicatie die er de laatste jaren altijd is geweest, nu geen sprake is. Oorzaak is de dreiging van elektronische oorlogsvoering waardoor het niet mogelijk is de radiosystemen en mobiele telefoons te gebruiken. Dat maakt het een lastige oefening met diverse uitdagingen.