Medaille-uitreiking SOLTG Scorpion

Op een zonovergoten appelplaats vond op donderdag 4 juni 2015, onder grote belangstelling, de uitreiking plaats van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties met de gesp aan 94 militairen van de derde rotatie Special Operations Land Task  Group (SOLTG) Scorpion vanwege hun uitzending naar Mali. SOLTG rotatie III is een speciaal samengestelde taakeenheid die bestaat uit 103 Cotrcie aangevuld met o.a. explosievenopruimingsdeskundigen, verkenners, vuursteun en stafpersoneel van 11 Luchtmobiele Brigade.

Na het voorlezen van het Koninklijk Besluit werd overgegaan tot het uitreiken van de medailles. De medailles werden uitgereikt door kolonel Swillens (Commandant Korps Commandotroepen), kolonel Bastin (Plaatsvervangend Commandant Luchtmobiele Brigade), kolonel van Zanten (Commandant Joint ISTAR Commando) en kolonel van Oirschot (Commandant Explosieven Opruimingsdienst Defensie). Tevens reiken leden van de Thuisfrontafdeling een herinneringsanjer dan wel medaillon uit aan de militairen, maar bedoeld voor de partner dan wel kinderen.

Sinds april vorig jaar maakt Nederland actief deel uit van de VN-missie MINUSMA in Mali met als taak om de Special Representative en de Force Commander te voorzien van inlichtingen en informatie. Naast deze specifieke taken heeft de derde rotatie ook bijgedragen aan andere operaties zoals een beveiligingsoperatie om nabestaanden van verongelukte passagiers en bemanningsleden van het vorig jaar gecrashte vliegtuig van Air Algerie, de rampplek te laten bezoeken. Een zwarte bladzijde in de missie is de crash van de Apache, waarbij de twee vliegers, kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger om het leven komen.