Uitreiking Officierskruisen

Geheel volgens traditie zijn maandag 7 december – krijgsmacht breed – ‘Officierskruisen’ uitgereikt aan officieren van landmacht, luchtmacht, marine of marechaussee die inmiddels een 15-jarig dienstverband hebben als officier. Twee commando-officieren viel dit jaar deze onderscheiding ten deel. Officieren die langer dan 15 jaar werken bij de landmacht, luchtmacht, marine of marechaussee mogen elke 5 jaar op 6 december hun cijfer vervangen voor 20, 25, 30, 35 of 40 jaar. Zo mochten dit jaar drie officieren, werkzaam bij het Korps, het cijfer op hun officierskruis vervangen door respectievelijk 30 jaar, 25 jaar en 20 jaar.

 

Als gevolg van o.a. uitzending, kon C-KCT, kolonel Swillens, slechts aan twee commando-officieren de versierselen uitreiken. Tijdens de korte ceremonie in een onverwacht volle ‘Snedder-lounge’ blikte C-KCT terug op de verdiensten van beide jubilarissen. Na het uitbrengen van een toost was er ruime gelegenheid om de zojuist gedecoreerde collega’s te feliciteren.

 

Jeneverkruis

Het Officierskruis is op 19 november 1844 ingesteld door Koning Willem II. Hij wilde met name officieren tot en met de rang van majoor, die toen lang op een bevordering moesten wachten, een blijk van waardering geven. Sindsdien wordt het kruis op of rond zijn geboortedag, 6 december, uitgereikt. Omdat dit over het algemeen gepaard gaat met het nuttigen van een glaasje jenever, wordt de onderscheiding ook het Jeneverkruis genoemd.