Informeel afscheid C-KCT

Op vrijdag 8 januari zal  C-KCT, kolonel Jan Swillens, het commando overdragen aan kolonel Jelte Groen. Op woensdag 6 januari heeft het Korps informeel afscheid genomen van kolonel Swillens. In een zeer gevarieerd en interactief programma kruipt hij in de huid van de commando-specops en bezoekt de diverse buitenlocaties van het Korps. Zo staan o.a. skiën, varen, vrije val in de windtunnel, uitvoeren van contra terreur drills, zelfverdediging, terreinrijden, verbindingen en demolitie op het menu.

 

 

mod eco

Herbeleving

Op het tentenkamp Bakhuis Roozeboom wordt hij, inmiddels uitgedost als cursist met tokkel en mutsdas, zichtbaar verrast en volledig overrompeld door de aanwezigheid van zijn toenmalige ECO-instructeurs. De verrassing wordt nog groter als cursist Swillens het Commandolied moet zingen en hij van achter zijn rug ineens wordt bijgestaan door enkele van zijn tentenkampgenoten.

 

 

mod opening

Display ruimte KCT

Het laatste onderdeel van het dagprogramma is het officieel openen van de ‘display ruimte KCT’ op de kazerne. Ter ondersteuning van maandelijks terugkerende Kennismakingsdagen en  talrijke bezoekersprogramma’s, was er al lange tijd behoefte aan een permanente opstelling van individuele -en ploeguitrustingsstukken (de zgn. kit lay-out). Het was iedere keer weer een uitdaging een vrije en geschikte ruimte te vinden. Bijzonder tijdrovend was ook het verzamelen en opstellen van het materiaal, telkens weer een enorme inspanning om de uitrusting en ploegspecialisaties goed tot zijn recht te laten komen. Na de presentatie moest de betreffende ruimte helaas weer ontmanteld worden.

 

 

mod medic

Levensecht

In de nieuwe display ruimte zijn een zestal levensechte diorama’s ingericht rond de thema’s: sniper/verbindingen, contra-terreur, duiken, medic, klimmen en para. Zo is de medic-opstelling gebaseerd op een echt gebeurd bermbomincident in Uruzgan. Mede dank zij een uitgekiende belichting en gedetailleerde aankleding biedt de display ruimte de bezoeker een unieke beleving en krijgt men de kans ondergedompeld te worden in de wereld van de huidige commando-specops. De ruimte is zodanig ingericht dat er ook presentaties gegeven kunnen worden. De KCT display ruimte is (low budget) geheel ontworpen, gebouwd en ingericht door Sectie Werving/Selectie/Communicatie van het KCT.

 

mod cadeau

Uit Dank en Respect

’s Avonds volgt een knallend afscheidsfeest. Kolonel Swillens blikt in zijn toespraak terug op zijn commandantschap en is trots op hetgeen is bereikt. Hij zag het als zijn belangrijkste taak om tijdig beslissingen te nemen en helderheid te verschaffen teneinde het personeel van het Korps goed te kunnen laten functioneren. Plv C-KCT, luitenant-kolonel Huub Smeets, dankt hem namens het gehele Korps voor zijn enorme betrokkenheid en de wijze waarop hij in de afgelopen drieënhalf jaar leiding heeft gegeven. Zo zegt hij: “Kolonel in alles wat u doet ademt u Moed, Beleid, Trouw, Eer en Trots, de vijf kernwaarden die u zelf direct na uw aantreden heeft geïntroduceerd en inmiddels door het gehele Korps zijn overgenomen.” Aansluitend overhandigt hij het afscheidscadeau: een ingelijst miniatuur vaandel met geborduurd Korpsembleem en daarom heen de vijf kernwaarden. Aan de onderzijde zijn de ‘coins’ van de compagnieën ingelegd en de plaquette vermeldt ‘Uit dank en respect’. Zichtbaar bewogen glijden de ogen van kolonel Swillens over het fanion. Alles is gezegd en spontaan wordt het Commandolied ingezet. Met de muzikale ondersteuning van CTC, de huisband van het Korps, wordt het feest nog tot in de late uurtjes voortgezet.