Bezoek Directeur Directie Joint Operaties Tsjechische Strijdkrachten

Op dinsdagmiddag 8 december jl. heeft Director Joint Operations Centre van de Tsjechische Krijgsmacht, major-general Petr Mikulenka, een bezoek aan het KCT gebracht. Hij werd o.a. vergezeld door zijn Nederlandse collega generaal-majoor Michiel van der Laan.

 

Briefings

Na de ontvangst verzorgde C-KCT, kolonel Jan Swillens, een presentatie over het Korps. In zijn presentatie belichtte C-KCT onder meer de verwevenheid van de kernwaarden van het KCT (Moed, Beleid, Trouw, Eer en Trots) met de selectie, opleiding, training en operaties. Aansluitend informeerde C-104 Cotrcie het gezelschap over de inzet van zijn compagnie in MINUSMA (Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali). “Als gevolg van de grootte van het operatiegebied, het lastige terrein en de extreem hoge temperaturen was het noodzakelijk dat de meerdaagse bereden patrouilles alle logistieke ondersteuning zelf bij zich hadden”, briefde hij onder andere.

 

gastenboek mod

Historie en geschiedenis belangrijk

Vervolgens werd de gelegenheid geboden om de historische collectie van het Korps in het museum te bekijken. “De historie en tradities van ons Korps zijn van groot belang voor mijn eenheid”, zei kol Swillens. “Als je die niet kent, weet je niet waar je als eenheid staat en welke kant je op moet”. Met veel interesse volgde het gezelschap de uitleg bij de diverse stands en voorwerpen. Als waardering voor de rondleiding in het museum schreef generaal-majoor Mikulenka een persoonlijke dankwoord in het gastenboek.

 

Vector modVector

Na het bezoek aan het museum werd verplaatst naar de appelplaats waar een ‘Vector’ stond opgesteld. Vector staat voor ‘Versatile Expeditionary Commando Tactical Off Road’ voertuig en is de beoogde opvolger van de huidige Mercedes-Benz terreinwagen. De Vector bevindt zich nog in de testfase. Generaal-majoor Mikulenka liet zich voorlichten over het voertuig en nam uitgebreid de gelegenheid het voertuig te bekijken. Nadat er geen vragen meer waren, werd het bezoek afgerond. Met een goed beeld van het KCT nam de delegatie afscheid.