8 nieuwe commando’s

Tijdens een frisse en druilerige ochtend zijn op vrijdag 11 december 8 nieuwe commando’s onder de tranenpoort van de Engelbrecht van Nassaukazerne doorgelopen. Dit gebeurde onder luid applaus van de daar verzamelde maten en relaties. In verband met de corona-restricties stond iedereen zeker 1,5 meter van elkaar en werd er ditmaal niet luidkeels oorverdovend gejuicht. Ditmaal was luitenant-generaal Martin Wijnen, Commandant Landstrijdkrachten, ooggetuige van deze speciale gebeurtenis en later van de baretuitreiking.

Maar zelfs in deze moeilijke tijd is het acht van de dertig cursisten die aan de Elementaire Commando-opleiding (ECO) zijn begonnen gelukt hun groene baret te behalen. De COVID pandemie heeft dit jaar ook zijn weerslag gehad op het Korps commandotroepen. Oefeningen werden geschrapt of aangepast. Dat ook de ECO werd aangepast is daar geen uitzondering op. Als verrassing voor de dertig cursisten begon het programma deze opleiding namelijk met een twee weken durende overlevingsoefening. Op deze wijze konden de cursisten de voorgeschreven quarantaine maatregelen binnen het programma doorlopen. Het is binnen het programma van de ECO immers geen haalbare kaart om de cursisten continu op anderhalve meter van elkaar te houden.

Ondanks de diverse maatregelen heeft dit geen afbreuk gedaan aan de zwaarte of ervaring van de ECO. Ook in 2020 moeten de cursisten alle zeilen bijzetten om de eindstreep te behalen. Nadat goedheiligman Sinterklaas amper zijn hielen had gelicht begon voor de cursisten de eindoefening, de traditionele ‘Afmatting’. Deze eindigde na ongeveer 295 kilometer in fasen afgelegd te hebben met nog een commando-traditie, de commandantenmars richting het tentenkamp.

‘De ECO halen doe je niet alleen’

De best man van deze lichting is korporaal Erik die na een functie bij de duikers van 11 Luchtmobiele Brigade voor het traject tot Commando Speciale Operaties koos. Erik geeft aan dat groepsbinding essentieel is voor het doorlopen van de Commando-opleiding. De ECO is een individuele opleiding die je als team doorloopt. Maar die zondagavond vlak voordat je op de trein richting Roosendaal stapt doe je toch echt alleen.

Na een welverdiend kerstverlof zullen de cursisten starten met de Voortgezette Commando-opleiding (VCO) die komend jaar ook in aangepaste vorm door zal gaan.