Nederland verlengt missies tegen ISIS en in Mali

De Nederlandse militaire deelname aan de strijd tegen ISIS en de VN-missie MINUSMA in Mali wordt met een jaar verlengd. De onrust en instabiliteit in de regio’s die grenzen aan Europa blijven aanhouden. Daarom wordt de bijdrage aan de internationale bestrijding van die crises voortgezet. Deze kabinetsbesluiten zijn op 19 juni in de vorm van zogenoemde Artikel 100-brieven gemeld aan de Tweede Kamer.

 

Irak

Het huidige mandaat voor de Nederlandse deelname aan de strijd tegen ISIS loopt tot 1 oktober aanstaande en is nu verlengd tot 1 oktober 2016. “Meer dan ooit is onze interne veiligheid verbonden met externe veiligheid”, aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). “Dat is de reden waarom Nederland zijn internationale verantwoordelijkheid neemt en daarnaast inzet op een versterkte politieke strategie in Irak.”

Mali

De huidige Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali, MINUSMA, loopt tot het einde van dit jaar en wordt nu verlengd tot eind 2016. Deze bijdrage richt zich op het verzamelen voor VN-missie MINUSMA. Ze bestaat uit ongeveer 450 militairen: onder wie special forces, analisten en gevechts- en transporthelikoptereenheden. Ook de Nederlandse civiele experts en politiefunctionarissen blijven in Mali.

 

Bron: Ministerie van Defensie