Veteranendag 2015

“Goed om je weer te zien maat.” klonk het veelvuldig op het Malieveld in Den Haag zaterdag 27 juni. Het Malieveld vormde ook dit jaar weer het feestelijk middelpunt van alweer de 11e editie van de Nationale Veteranendag. “Op Veteranendag bedankt heel Nederland haar meer dan 115.000 veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. Daar mag iedereen bij zijn: hoe meer, hoe beter” kopte het officiële programmaboekje.

KCT-detachement

Zo’n 25 leden van de Vereniging Veteranen KCT, variërend van jong tot (zeer) oud, hebben gehoor gegeven aan de oproep om deze speciale dag van waardering bij te wonen. Eén van de deelnemers is aooi (b.d.) Hendrik Fockens, bijna 90 jaar. Hij is speciaal voor deze Veteranendag uit Suriname overgekomen. Aooi (b.d.) Fockens is na zijn commando-opleiding in Engeland (’45) naar Nederlands-Indië vertrokken en heeft o.a. bij KST en RST gediend. Een plaatsing bij Troepenmacht in Suriname (TRIS) in 1952 wekte zijn interesse voor dat land. In 1996 besloot aooi (b.d.) Fockens voorgoed naar Suriname te verhuizen. Aooi (b.d.) Fockens komt niet alleen voor de gezelligheid, maar heeft zijn zinnen ook gezet op het meelopen van het defilé.

Mini-reünie

De Veteranendag is bij uitstek ook een goede gelegenheid om elkaar weer eens te ontmoeten. Er was voldoende tijd om bij te praten met je maten. Niet alleen met de maten die je van het KCT kent, maar ook met oud-collega’s die je buiten het KCT en op missies hebt leren kennen. Een uitgebreide plattegrond en prima bewijzering maakten het zoeken naar andere onderdelen en missies gemakkelijk. Op het manifestatieterrein had ook het KCT een stand ingericht. In één deel van de stand werd door actief dienende commando’s informatie over het KCT verstrekt en in het andere deel had de commandotoko zijn intrek genomen. Gratis promotiemateriaal zoals stickers waren erg gewild en vonden gretig aftrek. Met in de ene hand een goed gevuld lunchpakket en in de andere een koel biertje werden in rap tempo dierbare herinneringen en verhalen opgehaald. Herinneringen en verhalen die je het beste deelt met je maten.

Defilé

Het defilé werd door Z.M. de Koning afgenomen. Z.M. de Koning werd terzijde gestaan door o.a. de minister-president, de minister van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten. De route liep dwars door hartje Den Haag. Samen met een groepje actief dienende commando-veteranen werd er één KCT-detachement gevormd. Een aantal van de operationele commando’s waren als sniper gekleed en uitgerust, de overige bemanden een tweetal quads (klein vierwielig terreinvoertuigje) en een SF-voertuig. Het KCT-detachement stond onder commando van kapitein Dimitri, die voor deze gelegenheid was gekleed in ceremonieel tenue. Het defilé werd ingeleid door een vliegshow van historische en moderne vliegtuigen. De route was bezet met enthousiast publiek en de detachementen werden tijdens het lopen begeleid door een golf van welgemeend applaus. Ergens op het traject werd zelfs door een enkele toeschouwers het Schoremlied gezongen. Bij het passeren van Z.M. de Koning ging het hoofd rechts en werden de ruggen extra gerecht. Het defilé eindigde waar het begon, het Malieveld.

Napraten

De rest van de middag werd gebruikt om gezellig na te praten en om mogelijk nog wat andere oud-collega’s te vangen. Een Indische hap, een stralend zonnetje en swingende live-optredens maakten de sfeer compleet. Met een servetje, vol geklad met nieuwe telefoonnummers en e-mailadressen, verliet menig veteraan aan het einde van de middag voldaan het Malieveld. In je veteranentenue met baret trots het treinstation op lopen, zonder je te schamen. Ja het kan vandaag de dag in Nederland. Door de inspanning van velen heeft Nederland in de laatste tien jaar respect gekregen voor haar veteranen. Nederland drukt dat onder andere uit door de Nationale Veteranendag. Geniet van dat welverdiende respect en kom volgend jaar ook! De NOS heeft een live-uitzending gemaakt die terug is te zien op “Uitzending gemist”