Medaille-uitreiking SOLTG SCORPION (rotatie 6)

Tijdens een zonovergoten ceremonie, hebben de mannen en vrouwen van Special Operation Land Task Group (SOLTG) SCORPION rotatie 6 de herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen vanwege hun uitzending naar Mali.

Als eerste gaat C-KCT over tot het uitreiken van de medailles. C-KCT wordt hierbij geassisteerd door Commandant 11 Luchtmobiele Brigade, generaal Matthijssen, commandant Joint ISTAR Commando, kolonel Van Dalen en Commandant Explosieven Opruimingsdienst, kolonel Van Oirschot.
Leden van de thuisfrontafdeling delen een herinneringsanjer en het medaillon uit voor de partner en kinderen van de uitgezonden militairen.

Aansluitend komt C-KCT terug op de samenstelling en het bijzondere werk dat is verricht door rotatie 6.

Sinds april 2014 levert Nederland een belangrijke bijdrage aan de VN missie in Mali met ruim 400 man.

Taskgroup Scorpion (rotatie 6) maakt hiervan deel uit met als kern de taakeenheid 105 Cotrcie aangevuld met een grondgebonden verkenningseenheid van de 13 Lichte Brigade uit Oirschot, inlichtingenspecialisten van Joint ISTAR Commando,  Explosieven Opruimingsdienst, genisten en mortieristen van 11 Luchtmobiele Brigade en een arts van de marine.

DSC_0031Op basis van de ervaringen met het geïntegeerd optreden in Afghanistan is ook in Mali aangetoond dat het concept, geïntegreerd optreden, uitstekend werkt. Voor vertrek wordt er intensief geoefend met de nadruk op integratie. Met missie gerichte opleidingen, staftrainingen, schietoefeningen in Bergen/Hohne en de afsluitende oefening Black Scorpion wordt de Taskgroup Scorpion optimaal voorbereid.

De opdracht van rotatie 6 was de VN Force Commander te voorzien van inlichtingen en te ondersteunen daar waar nodig.

Vele operaties zijn uitgevoerd, zoals lange afstand verkenningen, Counter Indirect Fire operaties, Counter IED operaties en vele andere. De gebruikte speciale inzetmethodes laten zien dat innovatief optreden en de “out of the box” mindset het verschil maken.

 

Als de VN Force Commander met een probleem zit klopt hij als eerste aan bij Taskgroup Scorpion.

DSC_0017Naast alle operaties heeft rotatie 6 ook een Tsjechisch en Deens team ondersteund in de voorbereiding van de ontplooiing van hun eenheden.

Als afsluiting bedankt C-KCT het thuisfront en benadrukt dat de uitgereikte medaille niet alleen voor de militair is maar ook voor het thuisfront. Hun medaille is ook uw medaille!

Na het officiële gedeelte is er nog een receptie in het Kekcomplex waar iedereen in een ontspannen sfeer kan nagenieten.