Lees alles over ‘De Vergeten Brigade’ in De Groene Baret van juni 2021

Een artikel over een vergeten of ongeweten periode uit de geschiedenis van het KCT. Daarbij werd vanwege de crisis in Berlijn de dienstplicht van de lichting 61-4 met 2 maanden verlengd en werden van oktober 1961 tot maart 1963 Nederlandse eenheden onder de naam 121 Lichte Brigade gestationeerd te Bergen-Hohne, Celle en Fallingboste in Duitsland. Hierin waren ook de 104, 105 en 108 Cotrcie opgenomen. In dit uitgebreide artikel kunt u alles lezen over de militaire dienst die commando’s op de Britse legerbasis Camp Hohne vervulden.

Betrokkenen aan het woord

Verschillende betrokkenen uit die tijd komen aan het woord zoals toenmalig vaandrig Gérard Urselmann die zegt dat hen niets werd verteld dan dat ze vertrokken naar hun oorlogsbestemming in verband met een dreiging van het Warschau Pact.

Ongeluk bij Steimbke

Er gebeurde veel in het driejarig bestaan van deze 121ste lichte brigade. Zo werden de commando’s ook ingezet bij reddingswerkzaamheden na een dijkdoorbraak als gevolg van een orkaan die over Noord-Duitsland trok. En daar was ook het noodlottige ongeluk dat bij Steimbke waarbij het tweede peloton s nachts werd aangereden door een dronken automobilist en waarbij drie commando’s de dood vonden.

Herinneringstableau

Op 15 oktober a.s. wordt op de Bernhardkazerne te Amersfoort een Herinneringstableau 121 onthuld als erkenning van de inzet van deze eerste Enchanced Forward Presence.