Op het witte doek deed Rambo het hartstikke goed. Maar of hij zich bij echte Special Forces-operaties staande had gehouden, blijft de vraag. Kijkend naar wat operators tegenwoordig moeten doen en kunnen, raakte de wetenschap ervan overtuigd dat spierbundels en duurvermogen alleen niet het ideale profiel voor een commando opleveren. Qua werk en qua fysiek is hij een generalist. Onder de naam INVICTUS* gebruikt een groepje specialisten op de Engelbrecht van Nassaukazerne deze conclusie als uitgangspunt voor een lijvig onderzoek.
Gezond en beter inzetbaar blijven
Fieldlab manager dr. Gerard Rietjens is de drijvende kracht achter het voluit Special Forces Readiness Health Programme Invictus. Het programma onderzoekt hoe de commando van begin tot einde dienstverband gezond en beter inzetbaar blijft. Dat moet, want zowel fysiek als mentaal zijn de eisen flink opgeschroefd. Vreemde oorden en sterk wisselende omgevingsfactoren vereisen een meer toegepaste fysiek. Vandaar dat commandant KCT op dit gebied de onderste steen boven wil hebben. Het meten van de lichamelijke gesteldheid om vervolgens een ideaal profiel vast te stellen, vormde hiervoor de wetenschappelijke onderbouwing. Gaandeweg verschoof de focus meer naar persoonlijke benadering, preventie, herstel en bewustwording. “Dat cijfermatige fundament heb je nodig om te bepalen wat die optimale fysiek en duurzaamheid precies inhouden en hoe je die bereikt”, vult Rietjens aan. Daarbij blijf je variabelen houden. Per strijdtoneel kunnen de eisen aan de fysiek verschillen. “Het maakt veel uit of je dagen bij grote hitte door geaccidenteerd terrein verplaatst of langdurig een heimelijke observatiepost betrekt.”
Geen trends
De wetenschapper – verbonden aan Afdeling TrainingsGeneeskunde en TrainingsFysiologie van het Commando Landstrijdkrachten – benadrukt dat Invictus absoluut niets te maken heeft met het opleiden van commando. Het is een programma dat de man in het veld bijvoorbeeld helpt een goed schot af te geven doordat hij de juiste stabiliteit bezit. “Daarbij heeft Invictus die wetenschappelijke basis. We sturen dus niet op trends. Slaat de halve wereld aan op zoiets als cross trainen? Dat wil niet zeggen dat een commando daarvan veel beter wordt.”
Wat vindt commandant KCT van INVICTUS?
“De mens staat bij ons centraal, we streven er altijd naar om onze commando’s qua opleiding en training, qua mentale en fysieke fitheid zo optimaal mogelijk voor te bereiden voor hun vaak complexe missies. Invictus past daar perfect in. Daarnaast vind ik het erg belangrijk, als werkgever, dat de gezondheid van mijn personeel voorop moet staan. Met Invictus kunnen we dat voor een groot deel bereiken. Niet alleen is de commando beter in staat om tijdens zijn operationele inzet zijn taken goed uit te voeren, maar zal INVICTUS ook bijdragen aan een gezonder leven eenmaal nadat hij de dienst heeft verlaten!”
*INVICTUS heeft geen enkele associatie met de jaarlijks gehouden Invictus Games, de paralympische spelen voor militairen.
Het hele artikel lezen? Klik hier.
Bron: Landmacht (nr 4/2017)