Ongelofelijk trots op KCT!

Het Credo van de Landmacht is waar wij voor staan. Conflicten gaan tussen mensen en degene met de sterkste wil wint. Dat is een wetmatigheid die tijdloos is en zal blijven. De waarde van een sterke geest in een goed getraind lichaam was voor de Landmacht niet vreemd, maar kreeg pas goed gestalte toen de eerste commando’s op 22 maart 1942 in opleiding gingen in Schotland.

Diep in vijandelijk grondgebied moesten zij in staat zijn het hele spectrum aan Special Operations uit te voeren. De eersten sloten hun opleiding in Achnacarry af op 29 juni 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog. Ze werden gelijk ingezet, onder meer in Walcheren en tijdens operatie Market Garden. Uiteindelijk mondde dit in 1950 uit in het oprichten van het Korps Commandotroepen (KCT).

 

Na de Koude Oorlog heeft KCT zich ontwikkeld tot een eenheid die te allen tijde het hele scala aan Special Operations waar ook ter wereld kan uitvoeren. Vaak leidend in het buitenland en ondersteunend in Nederland. Met als kenmerkende capaciteit het kunnen optreden diep in vijandelijk gebied. De afgelopen jaren zijn de commando’s onafgebroken ingezet. Over de hele wereld, in operaties die velen kennen en operaties waarvan slechts sommigen weten.

De kernwaarden van de commando zijn Moed, Beleid, Trouw, Eer en Trots. Een commando is niet alleen fysiek topfit, maar juist ook mentaal. Hij heeft integriteit hoog in het vaandel staan en wordt hier ook op geselecteerd. Alleen de besten kunnen hier dienen.

Als Commandant Landstrijdkrachten word ik vaak aangesproken op de prestaties van KCT, in binnen- en buitenland. Buitenlandse collega’s werken graag met ons samen en als commandant in Afghanistan heb ik de operationele slagkracht en effectiviteit van KCT van dichtbij mogen meemaken.

C-LAS

Ik ben dan ook ongelofelijk trots dat KCT nu door Zijne Majesteit wordt onderscheiden met de Militaire Willems-Orde voor hun inzet in Afghanistan. Deze unieke onderscheiding voor deze unieke mensen straalt niet alleen op KCT en de Koninklijke Landmacht af, maar op de hele krijgsmacht. Het is een symbool voor de kwaliteit van onze strijdkrachten, die overal ter wereld kunnen en worden ingezet. Maar het is ook een erkenning van de wereldtoppers uit Roosendaal die onafgebroken, dag en nacht en overal, worden ingezet voor uw vrede en vrijheid. Gedreven door het mooie motto wat hen allen bindt, sinds Achnacarry: Nunc aut nunquam. Nu of nooit!

 

Luitenant-generaal Mart de Kruif

Commandant Landstrijdkrachten

 

Bron: Landmacht nr 01 (2016)