Inzet commando’s UNIFIL in Libanon

In de laatste uitgave van De Groene Baret is een artikel opgenomen over UNIFIL. In 1980 werd toenmalig kapitein Werner van den Berg uitgezonden naar Libanon als commandant van een pantserinfanteriecompagnie van 125 manschappen om deel uit te maken van een internationale VN-eenheid. Van het KCT nam hij Piet Filius mee als CSM en Aad Verhey als peletonssergeant.

Battle of Buyut As Sayyid

U kunt het boeiende verslag lezen wat toenmalig kapitein in De Groene Baret liet optekenen. Zo werd een keer de strijd tussen de Palestijnen en The South Libanees Army, dat door Haddad gevormd was aan de zuidgrens van Libanon, boven de hoofden van de Dutchbatters uitgevochten met granaten die beide partijen op elkaar afvuurden. Het incident ging als ‘The Battle of Buyut As Sayyid’, de boeken in.

Palestijnen gedood

De compagnie van Van Den Berg in Zuid-Libanon vormde de laatste buffer voor de infiltrerende Palestijnen, Armed Elements (AE’s) genoemd, die vanuit het Palestijnse vluchtelingenkamp Al Rashidiya aanslagen probeerden te plegen in Israël. Dat was dweilen met de kraan open maar ging toch bijna altijd goed. Echter niet op 25 december 1980 toen vijf AE’s door de linies wisten te komen en door de Israëliers onder vuur werden genomen toen ze door hen ontdekt werden. Vier van hen werden gedood. De Nederlanders wisten op foto’s vast te leggen hoe er gehandeld werd en waarbij het er alle schijn van had dat de lijken door de Israëliers waren opgeblazen. Maar het rapport dat zij er over schreven verdween in de doofpot en het fotorolletje dat ze op aandringen van de marechaussee hadden ingeleverd verdween op wonderbaarlijke wijze.

Meer lezen over nieuws, achtergronden en activiteiten van het Korps Commandotroepen en de Commandostichting? Word dan voor €.20,00 per jaar begunstiger van de stichting en ontvang 4 maal per jaar het blad ‘De Groene Baret’. http://www.korpscommandotroepen.nl/stichting/3391-2/