Reünie Defensie Paraschool

Donderdag 15 augustus organiseerde Defensie Paraschool (DPS) op haar terrein in Breda een reünie voor (oud) para-instructeurs, (oud) parapakkers/herstellers en (oud) stafpersoneel. Het is de eerste keer dat deze activiteit krijgsmachtbreed wordt georganiseerd. DPS is in 2007 opgericht. Het betekende het einde van het ‘parabedrijf’ van de landmacht en het ‘parabedrijf’ van de marine. Op de oproep komen uiteindelijk 115 enthousiastelingen af. Onder hen kapitein b.d. (buiten dienst) Charles Pellens (83 jaar), KCT para-instructeur van het eerste uur, destijds in België opgeleid en de luitenant-kolonel marns b.d. Henk Roffel, een van de eerste para-instructeurs van het Korps Mariniers die later in 1974 eveneens de Belgische despatcher-opleiding volgt. Een reünist, kpl1 b.d. Jenny Ramakers van der Graaf, heeft zelfs de moeite genomen om helemaal uit Engeland te komen. Jenny werd in december 1986 als eerst vrouwelijke militair bij het KCT ‘ingelijfd’ en diende tot september 1991 bij de parapakafdeling.

 

Nu al geslaagd

Nadat iedereen de tijd heeft gehad om zijn maatjes van weleer te vinden, heet C-DPS, de majoor Hans, allen welkom. In de aanloop naar de reünie, heeft hij zich regelmatig afgevraagd of de reünie wel zou voorzien in een behoefte, maar na het waarnemen van al die hartelijkheid, blije gezichten en schaterpartijen is de reünie wat hem betreft al helemaal geslaagd. In vogelvlucht presenteert hij organisatie, werkwijze, opleidingen en materiaal.  Schitterende videobeelden van diverse activiteiten die door de school worden uitgevoerd en een overzicht van al het materiaal complementeren het gesproken woord. Met name de beelden van de autonome valschermen die hun zware last met precisie weten af te leveren, oogsten veel bewondering. Velen van de oudgedienden herkennen nauwelijks iets terug van hun eigen tijd. Als laatste schetst hij zijn toekomstverwachting.

Aansluitend wordt er verplaatst naar de Parahal waar het materiaal ligt uitgestald en nog een deel van de opleidingen wordt gegeven. In de Parahal slaakt menigeen een zucht van verlichting en klinken tegelijkertijd ook kreten van teleurstelling. Verlichting: eindelijk iets herkenbaars, teleurstelling: helaas nog even krakkemikkig als begin 1990. Een aantal reünisten heeft toentertijd de gedwongen verhuizing van Vliegbasis Woensdrecht naar Breda meegemaakt. Breda was ‘slechts’ een interim oplossing in afwachting van een geschikte locatie……

Niet langer getreurd, het is de hoogste tijd voor een drankje en de barbecue.

 

Wisseling van de wacht

Met de recente dienstverlating van adjudant b.d. Han de Vries, is de prestigieuze titel ‘Oudste Para’ vrijgekomen. Op zijn eigen bekende humoristische wijze maakt Han zijn opvolger bekend en draagt de bijbehorende parahelm officieel over. De titel ‘Oudste Para’ komt vanaf vandaag toe aan kapitein marns Peter Lankreijer. Kapitein Peter (8756 sprongen) is geen onbekende van de DPS en heeft mede aan de basis gestaan van deze snel groeiende organisatie. In 2017 sluit hij zijn tweede tour bij de DPS af, dan als plaatsvervangend C-DPS, en keert Peter terug naar het Korps Mariniers als trainingsofficier Para. Many happy landings.

 

Het bleef nog lang gezellig op de DPS.