Ranger-experiment op testbank

In webartikel ‘Start Ranger Experiment’ van 5 oktober jl. wordt beschreven hoe Landmacht invulling probeert te geven aan de operationele wens van KCT om gedurende missies over een zgn. dedicated Ranger-eenheid te kunnen beschikken. Waar het KCT ook optreedt, het heeft bijna altijd conventionele eenheden nodig voor steun. In week 32 is het Concept, Development & Experimentation-traject ‘Ranger’ (CD&E-traject) gestart.  Dit traject zal uiteindelijk een blauwdruk van een Ranger-eenheid opleveren.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ondersteuning van KCT

11 Luchtmobiele Brigade en het Operationeel Ondersteuningscommando Land voeren dit CD&E-traject uit. KCT, het Opleidings- en Trainingscommando en staf van Commando Landstrijdkrachten ondersteunen. Sinds de start zijn de Rangers in spe bezig geweest met het aanpassen van hun optreden aan het samenwerken met het KCT. Een belangrijke vervolgstap is dat wordt deelgenomen aan de Korpsgeleide (eind)oefening Low Lands van 105 Cotrcie. Daar zullen ze voor het eerst daadwerkelijk oefenen als een geïntegreerd onderdeel van een Special Operations Land Taskgroup (SOLTG).

 

 

naderen-mod

Oefening Low Lands

Het is 29 november en oefening Low Lands is gestart. 105 Cotrcie is voor deze oefening omgebouwd tot een heuse SOLTG. Naast de eigen specopsploegen zijn o.a. twee ploegen van de Voortgezette Commando Opleiding (VCO), twee ploegen van SFMARNS en een Rangereenheid waarin ook genisten en mortieristen ingedeeld. Terwijl de staf van 105 Cotrcie zich buigt over een planningsopdracht, vangen alle overige elementen aan met de Combat Enhancement Training en Force Integration Training (CET/FIT). Afhankelijk van de behoefte worden op diverse locaties in het land diverse vaardigheden zoals o.a. parachutespringen, varen, binnendringingstechnieken, schieten en helioptreden aangescherpt. De nadruk ligt bij deze training op het integreren van gevechts- en ondersteuningselementen. Een verslag van oefening Low Lands volgt op een later tijdstip.

 

entry-mod

 

 

Voor het artikel ‘Landmacht start experiment Ranger’ klik hier.