De elfde grote reünie, fantastisch!

De elfde vijfjaarlijkse reünie op zaterdag 25 maart was weer een prachtig feest! Maar liefst een dikke 3000 reünisten meldden zich in de ochtend aan de poort van de Engelbrecht van Nassaukazerne. Na het welkom van Commandant Korps Commandotroepen, kolonel Jelte Groen, zette de lange stoet zich in beweging voor mars en defilé op de Markt. Veel bewoners langs de route hadden de vlag uitgehangen. Mede door het prachtige, zonnige weer was het bijzonder druk langs de route met name natuurlijk in de omgeving van het defileerpunt. Na het defilé, dat werd afgenomen door de Commandant van de Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Leo Beule, roken de mannen de stal en werd vlot doorgelopen naar het thuishonk. Met een drankje en een hapje werd het bijzonder gezellig in de reünietenten, maar vooral ook op het grote terras. Geen ‘commandoweer’, maar toch wel bijzonder prettig! De elfde grote commandoreünie was er weer eentje om in te lijsten! Kortom zoals een reünist op Facebook schreef; ‘In 1 woord FANTASTISCH’.

Para’s en heli’s

Tussen 14.30 en 15.00 uur zal er zaterdag bij goede weersomstandigheden een parademo plaatsvinden met een landing op het sportveld. Rond 15.00 uur worden een drietal helikopters verwacht. De CH 47 (Chinook), de Apache en de Cougar zullen, indien beschikbaar, op het sportterrein te bewonderen zijn.

De inzet van parachutisten heeft de laatste jaren onmiskenbaar zijn nut bewezen. Nadat in Afghanistan al een ploeg succesvol was ingezet, werden in Mali meerdere ploegen middels een vrijevalsprong gedropt. Begin 2016 maakte een paraploeg voor het eerst bij nacht een inzetsprong met zuurstofmasker van 8 kilometer hoogte. De waterbevoorrading vond succesvol plaats middels een autonoom valscherm.

Tijdens training en operationele inzetten werken de commando’s veelvuldig samen met de helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht. De Chinooks en Cougars zorgen voor een snel en veilig transport, wat de beweeglijkheid en het verrassingselement van de commandoploegen natuurlijk zeer ten goede komt. En de Apache gevechtshelikopter kan zorgen voor beveiliging en indien nodig voor extra vuurkracht! Een onmisbare samenwerking zo is gebleken bij de missies in Afghanistan en Mali.

 

Het goede doel

Het is inmiddels wel traditie te noemen dat overgebleven consumptiemunten na afloop van de reünie worden gedoneerd aan een goed doel. Voor de reünie 2017 heeft het bestuur van de Stichting Commandoreünie 2017 gekozen voor de Stichting Hulphond Nederland. Hulphond Nederland helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag door de inzet van een hulphond. Een hulphond voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief. Eén van de doelgroepen zijn veteranen en andere geüniformeerde beroepen met Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS).

Ambassadeur Van Uhm

Voormalig Commandant der Strijdkrachten generaal b.d. Peter van Uhm is een van de ambassadeurs van Hulphond Nederland. Hij raakte bij de stichting betrokken via Patrick Kaslander. De militair verpleegkundige constateerde op 18 april 2008 als eerste de dood van Van Uhm’s zoon Dennis en collega Mark Schouwink door een bermbom in Uruzgan. Terug in Nederland blijkt Kaslander PTSS te hebben. Begin 2013 jaar kon Van Uhm hem de eerste PTSS-hond overhandigen.

 

Niet vergeten!

Laat uw overgebleven munten niet verloren gaan. Zoek voor het verlaten van de kazerne uw zakken nog even na en deponeer de munten in de daarvoor bestemde ton nabij de uitgang voor dit prachtige doel!

 

Reünisten wonend in buitenland. Opgelet!

 

 

Om te voorkomen dat toegangsbewijzen etc. voor reünisten wonend in het buitenland niet op tijd aankomen is besloten de papieren op de reüniedag af te laten halen bij het secretariaat. Het secretariaat is op 25 maart a.s. gevestigd in een porta-cabin nabij de ingang van de kazerne.

In Nederland wonende reünisten ontvangen de toegangsbewijzen e.d. uiteraard binnenkort gewoon op hun huisadres. De bescheiden worden op dit moment verzend gereed gemaakt!

Inmiddels kunnen we melden dat meer dan 2750 reünisten zich hebben aangemeld.

 

 

 

Update 5 maart 2017, 2500 inschrijvingen gepasseerd!

Met nog enkele weken te gaan is het aantal van 2500 inschrijvingen gepasseerd! Records zullen er niet meer gebroken worden, dat is duidelijk. De mannen van de grote lichtingen van begin jaren vijftig (1950 en 1951 resp. 284 en 424 groene baretten) zijn boven de 85 jaar! En helaas zijn velen ons ontvallen. De aanwas was na de ‘inkrimping’ van 1964 al een stuk minder en is na de afschaffing van de opkomstplicht nog verder gedaald! Maar het is een 75-jarig jubileum, een bijzonder moment in de korpsgeschiedenis, dus mobiliseer je maten en kom op 25 maart a.s., naar Roosendaal. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Nog niet ingeschreven?

De voorinschrijving stopt op 14 maart a.s. Daarna kan alleen nog ingeschreven worden op de reüniedag zelf tegen een bedrag van Euro 75,-!  Dus doe het nu!

 

Wel ingeschreven?

Binnenkort ontvangt u het toegangsbewijs, bonnen e.d. en zien wij u op 25 maart a.s. in Roosendaal.

 

Zijn er nog dringende vragen? Neem dan contact op met het reüniebureau.

–  Email: reunie2017@korpscommandotroepen.nl

–  Telefoon: 0165-358513 (eventueel antwoordapparaat!)

 

Nieuwste materiaal op reüniedag.

 

Het eerste deel van de reüniedag is natuurlijk gereserveerd voor de hernieuwde kennismaking met de maten, mars en defilé en onthulling van het standbeeld. Vanaf 14.00 uur is er naast het gezellig samenzijn ook veel te beleven op het reünieterrein. In de sporthal worden static-shows opgesteld van nagenoeg alle disciplines binnen het Korps. Daar wordt ook een ‘autonoom valscherm’ getoond. Op het kazerneterrein zijn o.a. het nieuwe terreinvoertuig, de ‘Vector’ en het nieuwste vaartuig (RHICC) te bewonderen.

 

De Vector, het special forces-voertuig van de toekomst.

De Vector is een voertuig dat speciaal ontworpen is voor operaties in moeilijk terrein. De ontwikkeling van de Vector is
gedaan door het Nederlandse bedrijf Defenture uit Tiel in zeer nauwe samenwerking met het Korps Commandotroepen. De ontwikkeling en beproeving van de Vector is in een afrondende fase en verwacht wordt dat spoedig met de productie kan worden begonnen.

 

Autonome valschermen
Op 15 december 2016 werden de zogenaamde autonome valschermen officieel overgedragen aan het Korps Commandotroepen. Autonome valschermen zijn onbemande valschermen die lasten tot wel 1000 kg aan de hand van GPS-informatie naar een vooraf geprogrammeerde locatie kunnen vervoeren. De missies in Afghanistan en Mali hebben het nut en noodzaak van vrijevalploegen inmiddels wel bewezen. Door de bevoorrading met deze systemen kan een inzetperiode aanzienlijk verlengd worden.

 

Rigid Hull Inflatable Commando Craft (RHICC)
Met de doop van de RHICC 1 op 10 november 2015 op Kamp Wijnmalen werden twee nieuwe vaartuigen bij het Korps ingelijfd. Met een jetaandrijving kan deze 12 meter lange en 3,5 meter brede boot een snelheid halen van ruim tachtig km per uur. Met een fikse bewapening en een ultramodern radarsysteem zijn deze boten uitermate geschikt om de speciale ploegen Optreden Waterrijke Gebieden te ondersteunen. Op de reüniedag te bewonderen in de grote vijver op het reünieterrein.

 

Dit waren voorbeelden van grote projecten. Natuurlijk is er nog veel meer! De moeite waard om de sporthal en de opstellingen op het terrein te bezoeken. De mannen en vrouwen van het KCT geven graag antwoord op al uw vragen.

 

Opnames reüniegeschenk gestart.

Vorige week zijn de opnames gestart voor het reüniegeschenk. Heijnen Video Producties uit Roosendaal zal een dvd produceren waarin alle belangrijke periodes en gebeurtenissen van het Korps en zijn stamonderdelen de aandacht krijgen. Sinds 1992 heeft het Korps grote veranderingen ondergaan. Eenheden van het Korps namen deel aan vele missies. Het 75-jarig bestaan is een mooie gelegenheid om ook die periode de nodige aandacht te geven.

Heijnen Video Producties staat garant voor een professioneel gemaakt beeldverhaal van 75 jaar korpsgeschiedenis. Daarbij zal het prachtig ingerichte ‘Commandomuseum’ een belangrijk decor zijn!

 

Expositie en linosnede Jos Antens.

Oud-sportinstructeur Jos Antens zal ook tijdens de komende reünie een aantal van zijn ‘commando-aquarellen’ tentoonstellen. Deze veelzijdige oud-commando is werkzaam als docent LO, Beeldende Vorming (tekenen en handvaardigheid) en Culturele en Kunstzinnige Vorming. Jos maakte eerder o.a. de prachtige muurschildering in de Snedderlounge. Naast de serie van 15 aquarellen van Hindernisbaan Hollandia en andere aquarellen van het KCT zal ook een nieuwe serie van Touwbaan Bloemendaal geëxposeerd worden. Opmerkelijk detail; Jos is na 25 jaar nog steeds recordhouder op beide disciplines!

Speciaal voor het 75-jarig korpsjubileum heeft Jos een exclusieve serie van 75 unieke linosnedes gemaakt. De afmetingen van de linosnedes zijn 29 x 19 cm. Met witte houten lijst (40 x 30 cm), soldatengroen passe-partout en achter glas kost dit unieke kunstwerk Euro 75,-.

Bekijk de 75 linosnedes: Klik hier!

Video van de productie linosnede: Klik hier!

Bestellen? Mail naar: jc.antens@markland.nl

 

 

Begeleiding nodig?

Het Korps Commandotroepen viert op 25 maart 2017 het 75-jarig bestaan. Dat houdt ook in dat er nogal wat oudere reünisten de reis naar Roosendaal zullen maken. De oudste aangemelde reünist op dit moment is 94 jaar! Zoals eerder aangegeven kunnen reünisten die dat echt nodig hebben zich laten vergezellen door een begeleider! Zij dienen dit aan te geven bij de aanmelding bij opmerkingen! Wij willen graag dat zoveel mogelijk oud-commando’s de reünie kunnen bijwonen ongeacht hun beperkingen, maar natuurlijk wel op een prettige en veilige manier! Neem bij twijfel contact op met het reüniebureau (email: reunie2017@korpscommandotroepen.nl onder vermelding van telefoonnummer). U wordt dan teruggebeld!

 

 

Operatie ‘Softshell’

Met een bijeenkomst op de Engelbrecht van Nassaukazerne op dinsdagavond 13 december jl. is de Operatie ‘Softshell’ van start gegaan. Deze prachtige actie is een initiatief van de Commando Business Club (CBC) en bedoeld om sponsorgelden in te zamelen voor de Commandoreünie 2017. Zoals de naam al doet vermoeden is het doel de reünisten te voorzien van een ‘reüniejack’ dat tijdens mars en defilé en vele jaren nadien tijdens gelegenheden, wordt gedragen! De daadkracht van onze ‘commando-ondernemers’ kennende zal ook de Operatie ‘Softshell’, evenals de Operatie ‘Undercover’ van 2012,  zeker een succes worden.

Meer informatie:

Martin Oosterlaken, martin@maasmobilehome.nl, 06-47793822

John van den enden, john@vdenden@hetnet.nl, 06-22927514

Website: http://www.commandobusinessclub.nl/sponsoring/

 

Busvervoer Gelderland naar reünie 2017

Zoals ook bij voorgaande reünies verzorgt COV Gelderland op 25 maart 2017 busvervoer naar Roosendaal. U kunt dan gezellig met de maten een biertje of borreltje drinken want de “BOB” is geregeld. Gezellig én veilig! Deze service kost € 25.- en is ook toegankelijk voor niet-leden van COV Gelderland. Opstappunt is Rijnhallen te Arnhem. Een prima initiatief dat vraagt om navolging. Aanmelding via www.COVGelderland.nl of de Facebookpagina COV-Gelderland onder Evenementen/Tickets.

 

Inschrijvers opgelet!

Bij het inschrijven gaat het nogal eens mis met het aangeven van de categorie waartoe men behoort. De Commandostichting heeft geen leden maar begunstigers! Begunstigers zijn zij die jaarlijks het door het bestuur vastgestelde bedrag betalen (2016 = Euro 20,-). Zij ontvangen elk kwartaal het periodiek De Groene Baret. Omdat ze door hun jaarlijkse bijdrage het werk van De Commandostichting mogelijk maken geldt voor hen ook een lager inschrijftarief. Blijkbaar weten veel mensen niet of ze begunstiger zijn!  Met als gevolg dat als ze daar later achter komen het teveel betaalde bedrag terugvorderen. Dat kost de organisatie weer veel extra werk! Voor degenen die een verkeerde categorie hebben aangegeven en een bedrag terugvorderen geldt dat ze even geduld moeten hebben i.v.m. prioriteiten en vakanties zullen deze verzoeken na november 2016 behandeld worden.

 

‘Quality time’

Belangrijkste doel van een reünie is natuurlijk oude vrienden en collega’s te ontmoeten die een gezamenlijk verleden hebben. Tijdens zo’n reünie worden herinneringen opgehaald, anekdotes verteld, maar wordt ook bijgepraat over hetgeen men daarna heeft meegemaakt.  Bij vorige reünies ging er nogal wat tijd verloren door het pendelen van parkeerplaats naar kazerne en terug. Om die pendeltijd zo kort mogelijk te houden is de organisatie met succes op zoek gegaan naar parkeerruimte dichter in de buurt van de kazerne. Daarnaast is besloten om het einde van de reünie op 25 maart 2017 op 19.00 uur te stellen, een uur later dan gebruikelijk was. Meer tijd voor de ‘ontmoeting’, meer ‘quality time’ dus!

 

Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso
Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso

Relatieconcerten

Op vrijdag 24 maart 2017  zal de Koninklijke Militaire Kapel een tweetal concerten verzorgen voor leerlingen van de bovenbouw van de Roosendaalse  basisscholen in Theater De Kring. Een educatief programma, waarin naast de muziek ook ruim aandacht zal worden geschonken aan de taken van de krijgsmacht en het Korps Commandotroepen in het bijzonder!

’s Avonds zal de Koninklijke Militaire Kapel een relatieconcert verzorgen voor de inwoners van Roosendaal in Theater De Kring. Het concert wordt aangeboden als blijk van verbondenheid met de Roosendaalse bevolking en als dank voor de gastvrijheid die het Korps al sinds 1949 in Roosendaal geniet.