Een verlaten woestijngebied. Geen wegen, geen winkels, geen tankstations. Noord-Mali is ongerept en vrijwel onbewoond. Toch verzamelen Nederlandse militairen van de Special Operations Land Task Group (SOLTG) in dit deel van de Sahara inlichtingen voor MINUSMA. Langeafstandspatrouilles van meerdere dagen, soms weken. Hoe (over)leven onze militairen onder deze barre omstandigheden? De Legerkoerier nam een kijkje in Kidal en omgeving.
In het veld
De leden van SOLTG (special forces gesteund door enablers zoals mortieristen en genisten) zijn inmiddels 6 dagen op patrouille om inlichtingen te verzamelen voor MINUSMA. Ze trekken van Gao naar Kidal en voeren onderweg gesprekken met locals. Halverwege de operatie bevoorraadt een Chinook-transporthelikopter de eenheden in het veld. Vanuit het Nederlandse Camp Castor krijgen ze brandstof, water, munitie en voedsel.
‘Old school’ handen wassen
SOLTG maakt gebruik van de faciliteiten van het VN-kamp van Sector Headquarters North. Op deze locatie komen de mannen tot rust en vullen ze na patrouilles hun voorraden aan. Na een vermoeiende tocht van 2 weken door de woestijn is het heerlijk om je even op te frissen. De SOLTG-ers hebben dus op creatieve wijze wasplekken gecreëerd op de uitvalbasis in Kidal. Het kamp is door SOLTG zelf (geïmproviseerd) gebouwd. Sinds kort hebben de mannen dankzij zonnepanelen warm water.
Droogruimte
Naast persoonlijke hygiëne is het prettig schone kleding aan te kunnen trekken. Na een handwasje hangen SOLTG-ers hun kleding keurig op in een ‘droogruimte’. Het kamp kent geen luxe. De geharde militairen leven er onder primitieve omstandigheden. Desondanks biedt het voldoende om uit te rusten.
Fit blijven
Na dagen van intensieve patrouilles door de genadeloze Sahara is een beetje ontspanning goed. Op het kamp heeft SOLTG een kleine sporthoek gemaakt. Zandzakken en waterflessen zijn ideaal voor gewichtheffen. Inmiddels hebben de militairen ook degelijk sportmateriaal.
Huisdieren
Het zijn geen zelfuitgezochte huisdieren, maar SOLTG stoort zich er geenszins aan. Een aantal verdwaalde geiten verblijft op de uitvalbasis in Kidal. Ze knagen op boomschors, maar krijgen ook te eten van overige kampbewoners. Naast Nederlanders zitten onder andere ook Fransen en Nigerianen met een uitvalsbasis op het VN-kamp.
Bron: Legerkoerier (nr 1, 2 februari 2016)