International Security Assistance Force (ISAF)

TASK FORCE URUZGAN (TFU)

Op 2 februari 2006 stemde het Nederlandse parlement in met deelname aan de missie in Uruzgan in het kader van ISAF. De TFU bestaat uit een Provinciaal Reconstructieteam (PRT), een Battle Group, een logistiek ondersteunings- detachement en een luchtmacht- detachement. Het PRT was vanaf 1 augustus 2006 gedurende 2 jaar verantwoordelijk voor het werk aan de wederopbouw van Uruzgan. Eind november 2007 besloot het kabinet dat Nederland ook na 1 augustus 2008 een bijdrage blijft leveren aan de ISAF-missie. Op 1 augustus 2010 draagt Nederland zijn leidende rol in Uruzgan over aan een ander land.

De Battlegroup (infanteriebataljon), in samenwerking met de mannen van de Koninklijke Luchtmacht, dient er voor te zorgen dat die werkzaamheden op een relatief veilige manier uitgevoerd kunnen worden.

Special Forces Task Group Viper

viper logo kctHet Korps Commandotroepen leverde in samenwerking met de special forces van het Korps Mariniers van voorjaar 2006 tot eind 2007 de eenheid voor het uitvoeren van speciale operaties ten behoeve van TFU. De eenheid onder de naam Special Forces Task Group Viper voerde tal van speciale opdrachten uit. Eind 2007 werden de taken van SFTG Viper overgedragen aan de Australische special forces. In tegenstelling tot Viper opereren zij onder de naam Task Force 66 rechtstreeks onder bevel van het ISAF hoofdkwartier in Kabul.

Task Force 55

tf55 logo kctVanaf het voorjaar van 2009 was de speciale eenheid bestaande uit leden van het Korps Commandotroepen en special forces van het Korps Mariniers in Afghanistan actief onder de naam Task Force 55. De eenheid werd evenals Task Force 66 rechtstreeks aangestuurd door het hoofdkwartier van de internationale ISAF-macht in de hoofdstad Kabul. Bij gecombineerde acties van Nederlandse en Australische special forces en de ANA is een aanzienlijke hoeveelheid materiaal voor het maken van Improvised Explosive Devices (IED’s) opgespoord. Tevens werden veel wapens en munitie in beslag genomen. Tijdens een actie van Task Force 55 sneuvelde commando korporaal Kevin van de Rijdt op 6 september 2009.

Met de overdracht aan het Amerikaans-Australisch Combined Team eindigde op 1 augustus 2010 na 4 jaar de taak van Task Force Uruzgan en dus ook van Task Force 55.

Geef een reactie