Collectie Smulders

De Historische Collectie is per 22 maart uitgebreid met de collectie van Kees Smulders. Achter veel van de artikelen uit deze Collectie Smulders schuilt een verhaal. In DGB die deze week op de mat valt is een artikel opgenomen dat gaat over één museumstuk uit die uitgebreide collectie: de groene baret van Henk van der Steen.

Kees Smulders vond de baret in de jaren ’90 van de vorige eeuw op een markt in Den Haag. Kees is een verwoed verzamelaar, had toen al een behoorlijke collectie en was altijd op zoek naar aanvulling van zijn verzameling. Hij was erg ingenomen met de baret die stamt uit 1944 en waarachter een mooi verhaal schuilt.

Bij een static-show tijdens een Bevrijdingsfeest heeft hij de baret tentoongesteld in een vitrine. Op een bepaald moment meldt zich een man in een rolstoel bij de tentoonstelling die zich voorstelt als Henk van der Steen. De mannen raken in gesprek en Kees zegt hem dat hij de baret van Henk heeft, en of hij hem terug wil. Integendeel, zegt Henk.

Hij heeft nog wel andere mooie artikelen die Kees aan zijn verzameling kan toevoegen. De groene baret van Henk van der Steen heeft inmiddels een mooi plekje gekregen in de historische collectie van het KCT, samen met honderden andere waardevolle museumstukken waarvan velen uniek zijn en waarvan er veel zijn met een mooi verhaal.

In De Groene Baret zal in elke editie zo’n museumstuk met een verhaal worden uitgelicht. De Smulders Collectie in ogenschouw nemend kan de redactie daar nog jaren mee voort.