Memoires van een veteraan

Lou Bals, 93 jaar, diende van 1 januari 1945 tot 6 oktober 1946.

Als militair van het Korps Insulinde kwam Lou Bals terecht in Surabaya, Malang en Batavia. Alhoewel er soms in de nabijheid gevechten uitbraken en een keer zelfs goed waarneembaar, is de groep van Lou Bals nooit bij werkelijke gevechtshandelingen betrokken geraakt. Wel kwamen door zijn toedoen 85 politieke gevangen vrij.

In mei 1945 komt Lou met zijn groep in Ceylon aan. Door de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 worden de opdrachten voor de groep van Lou Bals aangepast. Daardoor komt Lou terecht bij de hulporganisatie RAPWI. Op 18 september wordt hij met een groep van vier Nederlanders en drie Engelse militairen met parachute gedropt boven Surabaya. Daar worden zij in hun hotel in het nauw gebracht door rellende Indonesiërs. De Japanners moeten er aan te pas komen om hen te ontzetten.

Als Lou in Malang terecht komt komen er op zijn voorspraak 85 politieke gevangenen vrij. Maar als de Japanners de wapens op 7 oktober neerleggen, is het gezag waarop de Nederlanders steunen, daarmee ook weg. De Nederlanders worden, nadat Soekarno daartoe opdracht heeft gegeven, gearresteerd en opgesloten. Pas in juni 1946 komt Lou, na onderhandelingen, vrij.

Meer lezen over de memoires van veteraan Lou Bals en zijn belevenissen in het Indonesië van 1945? Word dan begunstiger en ontvang De Groene Baret 4 x per jaar. https://www.korpscommandotroepen.nl/stichting/3391-2/

imageimageimageimageimageimageimage