Para’s met D-day in Normandië

De zon komt op over Normandië. Mannen in uniform zijn al vroeg hun voorbereidingen aan het treffen. De para-uitrusting is gecheckt. Helmen zijn op de man evenals eerste voedsel. Het is 6 juni.
  

Maar wel 2024! De operatie Overlord (D-day) wordt herdacht met parachutespringen in met name regio Utah Beach. Vandaag springen we, oud-commando en anderen uit diverse landen, bij Graignes. Wat zich daar heeft afgespeeld tussen 6 en 12 juni is met geen pen te beschrijven. Ik verwijs hiervoor naar Wikipedia. #BattleOfGraignes.
  
Door diverse internationale clubs wordt er in de dagen rond 6 juni gesprongen en herdacht. Met rondebol en square. La Fière, St. Marie du Mont, St. Mère Église en andere locaties worden als DZ opnieuw besprongen. De ene dag met een prachtige sprong met een landing in een bloemenveld. Andere dagen meer uitdagend met boom- en slootlandingen, waarbij er soms ook even een motorzaag, naald-en-draad en gips aan te pas moet komen. Maar vooral ter ere van hen, die ons voorgingen. Lest we forget. Het levert uiteraard ook vele kleurrijke verhalen op. Parachutisten en publiek zien en beleven deze intense activiteit met verhoogde adrenaline. Velen genieten na van mooie beelden. Na de sprong is er diverse keren een herdenking bij een monument. Voor een para komt het dan dubbel binnen.
  
Majoor Marco Kroon mocht op uitnodiging van generaal Pat Work, Commandant van de 82nd Airborne Division meespringen. “Van de 1300 para’s sprong hij net als ik in Chalk 101…Hij als eerste , zijn G3 Ops als tweede en ik mocht als derde . Ik stond Links 3… echt een hele grote eer om op deze wijze dit mogen doen… TO THOSE WHO DESERVE TO BE ETERNALLY REMEMBERED”.
  
Andere oud-commando’s sprongen mee met de Amerikanen uit een Hercules C130 boven Sainte Mère Église. Een enorme ervaring. Dat versterkt het gevoel van samen eren.
  
“Ten minutes! Get ready! Stand up! Hook up! Check Equipement! Sound of for equipement check! Stand in the door!”. En dan is het: “green on Go!” Iedere sprong levert vooraf en tijdens de sprong een enorme beleving. En achteraf een grote voldoening. Nooit is een sprong hetzelfde. Bijzonder is dat er vaak een herdenkingstintje zit aan rondebol springen. Squarespringen heeft een hoger recreatief gehalte maar is niet minder boeiend.
  
Sinds enige jaren bestaat de Commando Para Stichting (CPS). Hier zijn middels een opfriscursus weer een groep voormalige para’s opnieuw current gemaakt in een 2-daagse opleiding in Seppe. Dit betreft het ronde bolspringen. In juli is er een 2-daagse square-opleiding.
  
Wil je als KCT-er dit ook (weer) beleven? Neem dan contact op via: info@commandoparastichting.nl of zie de website.
  


80ste Verjaardag Van D Day V01
VIDEO
80ste Verjaardag Van D Day V02
VIDEO
80ste Verjaardag Van D Day V03
VIDEO
Normandie 24 22
FOTO
Normandie 24 21
FOTO
Normandie 24 25
FOTO
Normandie 24 24
FOTO
Normandie 24 23
FOTO
Normandie 24 28
FOTO
Normandie 24 27
FOTO
Normandie 24 26
FOTO