Grond Lucht Optreden

Iedere compagnie binnen het KCT beschikt over verschillende specialisten die zijn opgeleid tot het aansturen of gebruik van luchtsteun en grondgebonden vuursteun. Daarnaast leert iedere operator de basisbeginselen van het coördineren van zowel luchtsteun als grondgebonden vuursteun zodat hij dit tijdens extreme omstandigheden ken toepassen.

Joint Terminal Air Controller (JTAC)

De JTAC is een gekwalificeerde operator die in staat is om, vanuit een vooruitgeschoven positie , gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende UAV’s aan te sturen boven het inzetgebied. De JTAC wordt vaak gezien als een missie essentiële functie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse Speciale Operaties.

Laser Target Marker Operator (LTMO)

De JTAC zal bij verschillende aspecten van zijn specialisme ondersteund worden door de LTMO. Deze operator is opgeleid om met een laser target marker/designator (zeer sterke laser pointer) doelen aan te stralen, benodigd voor laser geleide munitie.

Qualified Forward Observer (QFO)

De QFO is een gekwalificeerde operator die in staat is vanuit een vooruitgeschoven positie grond gebonden vuursteun, zoals mortieren en artillerie, aan te vragen en geleiden richting vijandelijke doelen.

Unmanned Aerial Vehicle (UAV) operator

Binnen Defensie zijn verschillende onbemande vliegtuigen in omloop. De UAV momenteel in gebruik bij het KCT is de Raven RQ-11 mini UAV. Deze Raven kan tijdens acties dienen als waarnemingsplatform die de taakeenheid vanuit een vogel perspectief van informatie kan voorzien. Ieder Raven systeem wordt bestuurd door een tweetal operators die elkaars functie kunnen overnemen. De opleiding tot UAV operator word gevolgd bij JISTARC en duurt 4 weken. Vanaf eind 2016 zal Defensie gebruik gaan maken van de MQ-9 Reaper UAV.

Geef een reactie