Deze week de Kersteditie 2020 van De Groene Baret in de bus

Zelfs in deze Corona-tijd een Groene Baret vol interessante verslagen en boeiende artikelen met spectaculaire foto’s. Met het advies om tijdens de Feestdagen zo min mogelijk bezoek te ontvangen, is De Groene Baret een welkome ‘gast’ waar u de tijd aangenaam mee kunt doorbrengen. De redactie wenst u veel leesplezier.

Commando-overdracht

In deze editie een verslag met foto’s van de Commando-overdracht. Geheel in het teken van de Coronamaatregelen was het een sobere ceremonie met een beperkt aantal genodigden. Kolonel Paul Janssen is de nieuwe commandant en kolonel René van den Berg wordt commandant van het Defensie Cyber Commando.

HWIC-SOF 2020

Lees het verslag over de Helicopter Weapon Instructors Course (HWIC). Het doel van deze cursus is om een aantal helikoptervliegers en -loadmasters van het Nederlandse Defensie Helikopter Commando en van de Duitse Division Schnelle Kräfte (DSK) op te leiden tot wapeninstructeur. Terwijl deze cursus in de eerste plaats een luchtmachtfeestje is, krijgt hij toch ook een groen tintje. Dit komt mede door de spin off naar in het bijzonder het Korps Commandotroepen (KCT), gedurende de Special Operating Forces (SOF) module van deze cursus. Een spectaculair verslag met mooie foto’s.

Sociale Patrouille

Een oproep aan u allen om in deze tijd, waarin velen vaak alleen zijn, op sociale patrouille te gaan en een bezoek te brengen aan iemand die alleen is en geen of weinig bezoek krijgt. Herover is ook een apart artikel opgenomen op deze site.

Van de Korpsadjudant

In dit artikel kijkt Korpsadjudant Dennis van de Wijngaart terug op het afgelopen jaar waarin COVID-19 een zeer sterke invloed heeft gehad op het voorbereiden en uitvoeren van het jaarprogramma 2020 van ons Korps. Op het gebied van opleiden & trainen (O&T) en het uitvoeren van missies was het een bewogen jaar.

De Historische Collectie (HC)

Opmerkelijk hoe de medewerkers van het museum onlangs enkele unieke documenten te voorschijn zagen komen uit het stof bij het opruimen van het eigen archief van de HC, zoals een Basic Fireplan uit WOII van de stad Vlissingen en een lesprogramma van Nr.2 Dutch Troop in Achnacarry waarin de motivatie van de Nederlanders door de instructeurs ‘Outstanding’ wordt genoemd.

Vrijheid is niet gratis

Een verslag van de lezing die luitenant-kolonel Gijs Tuinman gaf in het Maczek Memorial Breda. Hij was een van de sprekers die, in het kader van een aantal Vrijheidscolleges, zijn gedachten deelde met zijn publiek over de in 1941 geformuleerde Four Freedoms: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van angst en vrijwaring van gebrek.

Commando, wat doe je voor de kost?

In deze vaste rubriek heeft de redactie deze keer een bezoek gebracht aan oud-Korpscommandant Jaap Constandse. Inmiddels 93 jaar, nog kerngezond en helder van geest. Lees hoe hij aanvankelijk koos voor de dierengeneeskunde maar toch zijn draai vond in het leger. Een kijkje in de militaire loopbaan van de kolonel bd, die nog steeds op zichzelf woont en elke dag zijn eigen potje kookt.

Herdenkingen

Een verslag van de herdenking Market Garden die op 20 september jl op de Airborne-begraafplaats te Oosterbeek plaatsvond en de Commandoherdenking Westkapelle op 1 november. Beide waren sober van aard ivm de coronamaatregelen.

Verder in deze editie

Een zoektocht naar wat er ‘groen’ is in het Nationaal Militair Museum; de Medic Relatiedagen; De 4de Stormschool Memorial, en de verrassing voor De Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen (VDMD) die op 18 november is onderscheiden met de Koninklijke Erepenning, voor de inspanningen van de afgelopen 50 jaar.

Meer lezen over nieuws, achtergronden en activiteiten van het Korps Commandotroepen en de Commandostichting? Word dan voor €.20,00 per jaar begunstiger van de stichting en ontvang 4 maal per jaar het blad ‘De Groene Baret’.

http://www.korpscommandotroepen.nl/stichting/3391-2/