Sportieve start 2016

Nadat maandag 4 januari om 05:30 afscheid is genomen van collega’s die op uitzending gaan naar Mali, is er voor de achterblijvers ruim tijd om te ontbijten en zich gereed te maken voor de traditionele nieuwjaarsloop. Na het korpsappel wordt er gerekt en gestrekt en maakt men zich op voor een veldloop van zes kilometer. De snelste lopers zijn te herkennen aan rugnummers en stellen zich tactisch op bij de startlijn, zij strijden immers om de eer van hun compagnie. De competitie wordt helaas sterk ondermijnd door de afwezigheid van twee compagnieën. Na de start ontstaat er al direct een scheiding tussen de wedstrijdlopers en de recreanten. De eersten finishen rond de 22 minuten en de rest druppelt de latere 20 minuten binnen. Na een warme douche worden in de kantine, onder het genot van chocomel en worstenbroodjes, de beste wensen uitgewisseld.

 

prijzen mod

Nieuwjaarsreceptie

In de namiddag volgt zoals gebruikelijk de nieuwjaarsreceptie voor al het personeel, het bestuur van De Commandostichting, afvaardigingen van de Commandoverenigingen en voor de oudgedienden van het Korps. Voordat C-KCT, kolonel Jan Swillens, terugblikt op het afgelopen jaar, worden de resultaten van de veldloop bekend gemaakt en de bijbehorende prijzen uitgereikt. Beste compagnie dit jaar is 103 Cotrcie, snelste vrouw is kapitein Linda (28:29) en de snelste loper bij de mannen wordt kapitein Sven (22:03).

 

Direct en wereldwijd inzetbaar

In zijn toespraak haalt C-KCT de meest in het oog springende activiteiten en gebeurtenissen aan. “Met diverse voorziene en onvoorziene speciale operaties op soms wel vijf geografisch gescheiden locaties tegelijk, heeft het Korps in het afgelopen jaar weer aangetoond dat het direct en wereldwijd inzetbaar is” vat hij samen. Dit hoge operationele tempo heeft niet alleen een zware wissel getrokken op de uitgezonden militairen en hun thuisfront, maar ook op die van de mannen en vrouwen van o.a. de Staf, Staf– en Verzorgingscompagnie die altijd garant staan voor de onmisbare logistieke ondersteuning. Hij sluit af met het introduceren van zijn opvolger, kolonel Jelte Groen, en een ieder (militairen, burgerpersoneel en de vrijwilligers van De Commandostichting) te bedanken voor de steun die hij als commandant in de afgelopen drieënhalve jaar mocht ontvangen. Daarna is het nog lang gezellig in de kantine en wordt er door de oudgedienden in het bijzonder, ruim de tijd genomen om bij te praten.