Werkbezoek van WRR aan KCT

Donderdag 24 september kreeg het KCT bezoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De delegatie bestond uit Voorzitter van de Raad prof. Dr. André Knottnerus en de leden van de Raad  Prof. Dr. Ir. Margot Weijnen en Dr. Frans Brom. Zij werden vergezeld van 29 voornamelijk stagiaires. Deze stagiaires zijn net op een wetenschappelijke studie afgestudeerd of daar nog mee bezig.

De WRR werkt projectmatig, daaronder ook het project Veiligheids- en defensiebeleid. Sinds medio 2014 staat het internationale veiligheidsbeleid van Nederland hoog op de politieke agenda. Per project, waaraan allen die meewerken wetenschapper zijn en dat onder leiding staat van een lid van de Raad als projectcoördinator, werken 2 stagiaires mee.

De delegatie werd welkom geheten door C-KCT Kolonel Swillens. Middels een powerpoint presentatie gaf de kolonel een inkijk in de organisatie van het KCT en de transformatie die het korps in de afgelopen 25 jaar heeft ondergaan. Met voorbeelden gaf de kolonel aan dat ‘Direct, wereldwijd inzetbaar voor speciale operaties binnen 24 uur’ geen holle kreet is.

DSCN6272

Na de introductie door de kolonel nam majoor Ben zijn gehoor mee naar de missie in Mali. Zijn uitleg schiep een beeld van de problemen waar de operators op missie in een ander deel van de wereld mee te maken krijgen en de oplossingen die zij daarvoor bedenken. Hoe het is om te werken met 90 operationele mensen in een gebied van 600 x 400 km, in vaak moeilijk of onbegaanbaar gebied. Hierna volgde nog een bezoek aan de Kit Lay-out ruimte en stond er een fysieke inspanning buiten op het sportveld op het programma.

Vele vragen werden gesteld door de delegatieleden. Zodanig zelfs dat regelmatig gewezen moest worden op de tijd. De leden hebben de dag ervaren als bijzonder informatief en interessant. Bij navraag verklaarden zij een heel andere kijk op het KCT te hebben gekregen dan zij voor het bezoek hadden.