Jo, weduwe van Paul ‘Boer” Bakx, overleden

Het droevige nieuws heeft ons bereikt dat Jo Bakx – van Hassel, ‘Tante Jo, moeder van het KCT’, is overleden.

“Haar leven stond in het teken van liefde en zorg voor de mensen om haar heen. We zullen haar missen.”

Jo was de weduwe van Paul Bakx. Paul, beter bekend als Boer Bakx, was vele jaren lang de beheerder van het Defensieterrein, waar onder andere een leslokaal en schietbanen waren. Het was ook de locatie van het tentenkamp van de ECO, het tentenkamp bij Boer Bakx.

Duizenden oud-militairen die bij het Korps Commandotroepen hebben gediend of hebben deelgenomen aan de oefening Pantserstorm, of een gevechtscursus van KMS of KMA hebben gevolgd, kennen deze locatie als de plek waar ze vaak naartoe moesten verplaatsen vanaf het Tentenkamp (Noord) naar het leslokaal bij Boer Bakx, via het smalle pad langs een weilandje daar naartoe.

In dat leslokaal werden lessen gegeven over onder andere infiltratie en exfiltratie, schuilbivak, overvallen en hinderlagen. Ook waren de lessen over krijgsgevangenschap bijzonder, waarbij zelfs een demonstratie werd gegeven van een ondervraging. Als er dan aansluitend aan die live demo ook licht geweld (een klap in het gezicht) werd gebruikt bij een van de eigen mannen/soldaten, was iedereen enorm verbaasd en viel er een opvallende stilte. Uiteraard was dit van tevoren afgestemd met de betrokken soldaat en had hij hiermee ingestemd, maar de rest wist dat natuurlijk niet.

Jo en Boer Bakx boden soms ook de gelegenheid om wat versnaperingen te kopen tijdens een pauze tussen de lessen. Deze smaakten dan meer dan geweldig!

Voor de beroepsmilitairen zetten Jo en Paul altijd in hun bijkeuken een heerlijke bak verse koffie en was het altijd gezellig om met elkaar te praten.

Het leslokaal bij Boer Bakx was/is ook al jarenlang de plek waar aan het einde van de ‘Afmatting’ nog even werd verzameld om te ontbijten en (wapen)onderhoud te plegen voordat het laatste stukje naar de kazerne werd gelopen. Het was ook een plek waar het niet iedereen lukte om de ogen open te houden.

Paul en Jo, die vriendelijkheid en behulpzaamheid hoog in het vaandel hadden staan, waren altijd actief op het terrein en stonden altijd open voor een praatje.

We koesteren mooie herinneringen aan hen beiden en wensen de nabestaanden sterkte met het verlies van Jo Bakx – van Hassel.

 

Voor het volledige verhaal klik hier

 

Bron: stichting JOUW VERHAAL