21 nieuwe commando’s een mooie aanvulling.

Vrijdag 7 juli ontvingen 21 mannen de groene baret uit handen van Commandant van het Korps Commandotroepen Kolonel Huub Smeets. Om 8.00 uur werden ze uitbundig onthaald bij binnenkomst op de Engelbrecht van Nassaukazerne door commando’s en familieleden.

Ongekend aantal burgers

Van de vele honderden aanmeldingen hebben 21 mannen de Elementaire Commando Opleiding (ECO) succesvol afgesloten. Daaronder waren maar liefst 12 burgers. Mannen die geen militair waren toen ze zich bij het KCT aanmeldden om de commando opleiding te gaan doen. Dat is een ongekend hoog aantal. Zij, en de andere 9, bleken uit het juiste hout gesneden en rondden de opleiding met succes af om toe te treden tot de hechte commandofamilie.

Afmatting in Schotland

Deze ECO verplaatste zich voor de afmatting in de laatste week naar Achnacarry in Schotland. Hier liggen de roots van het Korps Commandotroepen. In 1942 werden er de eerste commando’s opgeleid. Na repatriëring naar Nederland volgde hier de traditionele commandantenmars. De laatste kilometers liepen de 21 mannen vanaf het tentenkamp naar de Engelbrecht van Nassaukazerne. Ze werden bij binnenkomst uitbundig welkom geheten door aanwezige familieleden en het kazernepersoneel. De 21 nieuwe commando’s vormen een mooie aanvulling voor het Korps. Zij gaan aan de Voortgezette Commando Opleiding (VCO) beginnen die 42 weken duurt. Daarna zullen zij toetreden tot de parate compagnieën van het KCT.