Alle hens aan dek op de vaarschool

Woensdag 16 september heeft Kamp Wijnmalen (de vaarschool) een bijeenkomst van de Landmachtraad gefaciliteerd. De Landmachtraad is het hoogste besluitvormings- en adviesorgaan binnen de landmacht. De raad bestaat uit Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS), luitenant-generaal Mart de Kruif, en zijn ondercommandanten. C-KCT, die als gastheer optrad, is één van die ondercommandanten. De bijeenkomst werd ook bijgewoond door Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Middendorp, en Commandant en plaatsvervangend Commandant 1 (German/Netherlands) Corps uit Münster (Duitsland). Zij hebben echter alleen het ochtenddeel kunnen bijwonen.

De ochtend werd gebruikt voor vergaderen. Na de lunch volgde een rondleiding over de vaarschool en kon men kennismaken met het materiaal zoals het nu door de Vaarschool en duikploegen van 108 Cotrcie wordt gebruikt. ‘Vaartuigen, buitenboordmotoren, duikuitrusting, entermateriaal, navigatiemiddelen, opleidingsgangen, onderhoud, currency (geldigheid van vaardigheden), paarse samenwerking, verbindingen, bewapening’ alle onderwerpen kwamen aan bod. Een groot deel van de aanwezige generaals en kolonels was al jaren niet meer op de vaarschool geweest en men keek de ogen uit. Er was toch wel veel veranderd sinds die houten MK2 uit de tijd van (wijlen) adjudant Roode. Die lompe onwillige boot die je, naar het leek, alleen maar boven je hoofd mocht dragen (liefst met gestrekte armen) en als je er eindelijk mee mocht roeien kwam er geen eind aan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Speciale aandacht was er voor het nieuwe vlaggenschip van de vaarschool, de Rigid Hull Inflatable Command Craft (RHICC). Er zijn twee exemplaren aangeschaft. De RHICC is een unieke motorboot die specifiek voor het KCT gebouwd is. Alhoewel afgemeerd in het haventje is de RHICC nog niet operationeel. Met een demonstratie van het afschieten van een enterhaak door een duiker werd de rondleiding afgesloten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een waterval van technische informatie werd het hoog tijd om te gaan varen met de diverse vaartuigen. Zoals het behoort te gaan op de vaarschool, ging tegelijkertijd de hemel open en regende het pijpenstelen. Er werd dankbaar gebruik gemaakt van de droogpakken, de worsteling die gepaard gaat met het aantrekken nam men voor lief. De tour door de Biesbosch met de diverse motorboten werd zeer gewaardeerd. Echter toen één van de boten met motorstoring uitviel, was men toch even ‘bevreesd’. Was het de oude KCT-truc, bedoeld om te moeten gaan roeien? Dat was natuurlijk niet het geval! Tegen de tijd dat de vloot weer teruggekeerde, hield de regen er ook mee op. Na het pellen van het droogpak, werd er nog ruim de tijd genomen om na te praten. Als dank voor de geboden gastvrijheid en het interessante programma bood C-LAS een schildje aan.