17830 sprongen in 2015!

De Defensie Para School (DPS) heeft in 2015 maar liefs 17830 sprongen (automatische opening en vrije val) weten te realiseren. Alhoewel ieder ongeval er één te veel is, is 2015 met slechts vier ongevallen een bijzonder veilig jaar geweest. Zeker als men de bijzondere omstandigheden in ogenschouw neemt, waaronder militaire parachutisten springen: bij nacht, met zware uitrusting en onbekend landingsterrein. Meer dan tien verschillende soorten opleidingen zijn door de para-instructeurs verzorgd. Door een samenwerkingsverband met België kan de opleiding ‘automatische opening’ en de dispatcher-opleiding nu in zijn geheel in Schaffen worden gegeven. De drie grootste klanten van DPS zijn Korps Commandotroepen, Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele Brigade.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Instandhouding

Het lage aantal ongevallen is niet alleen een reflectie van een gedegen opleiding, maar is ook te danken aan de wijze waarop het materiaal wordt onderhouden. Alle lof voor de Para Ondersteuningsgroep (parapak en – herstel) van DPS! Achter de schermen dragen deze mannen met grote precisie zorg voor de instandhouding van het hoogwaardige materiaal. Niet alleen valschermen en harnassen, maar ook toebehoren zoals automatische openers en zuurstofuitrusting.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de relatief korte periodes tussen het intensieve springprogramma door, worden de valschermen gecontroleerd en daar waar nodig in het eigen naaiatelier hersteld. Indien een bepaalde opleiding dit vereist, wordt het springmateriaal omgebouwd. De in eigen huis verzorgde opleiding tot pakker en hersteller is intensief en vergt veel concentratie.

 

 

GPADS

Nieuw

DPS heeft in 2015 ook materiele en personele ontwikkelingen gekend. Na uitgebreide testen afgelopen zomer in Portugal zijn de ‘autonome’ valschermen operationeel inzetbaar en liggen nu gereed voor gebruik op de schappen in Breda. Deze met GPS en mini weerstation uitgeruste valschermen kunnen hun lading (tot 1000kg) met grote precisie naar een vooraf ingestelde locatie brengen. In oktober werd besloten DPS met zes functies uit te breiden.  Deze functies zijn naar aanleiding van diverse in -en externe onderzoeken een aanvulling op de deelgebieden veiligheid, opleidingsontwikkeling en kwaliteitsborging.

 

2016

Naast het uitvoeren van een uitdagend opleidingsprogramma zal in 2016 onverminderd verder gezocht moeten worden naar een nieuwe locatie voor DPS. DPS, many happy landings!