Commando’s voeren grote operaties uit in Mali

Nederlandse commando’s hebben deze week 2 grote inlichtingenoperaties in Mali uitgevoerd. De inlichtingencompagnie kreeg onder meer steun van Nederlandse helikopters.

 

Voor de eerste operatie gingen de inlichtingenspecialisten naar Menaka, een stadje in het oosten van Mali. In deze plaats heersen spanningen door de aanwezigheid van MNLA/HCUA (Toeareg-seperatisten) en het Malinese regeringsleger. De Toeareg weigeren een eerder tot stand gekomen akkoord te tekenen. Dit zorgt voor toenemende spanningen. Aan de inlichtingenspecialisten de taak om de situatie in kaart te brengen. Ze keken hierbij onder meer naar de algemene sfeer en in het bijzonder die tussen de verschillende groeperingen.

Rol helikopters

2 Nederlandse Chinook-transporthelikopters brachten de inlichtingenspecialisten naar de Nigerijnse Minusma-basis  in Menaka. Een deel van hen ging vanaf hier de stad in voor de inlichtingenoperatie, terwijl een ander deel een tijdelijke commandopost inrichtte op de basis. Zij wisselden hier inlichtingen uit met het VN-bataljon uit Niger. De Chinooks stonden al die tijd paraat voor bijvoorbeeld een eventuele medische evacuatie. De operatie verliep echter voorspoedig en aan het einde van de dag zetten de heli’s de  inlichtingenspecialisten weer aan de grond op de Nederlandse thuisbasis in Gao.

Verminderen spanning

De tweede operatie voerde een medisch  team van het inlichtingenbataljon naar Djebok, een woestijnplaatsje zo’n 40 kilometer ten oosten van Gao. Deze operatie draaide om het civiel-militaire interactieteam. Het doel was om politieke spanningen bij lokale Toeareg-leiders te verminderen. Zodoende waren ook een politiek adviseur betrokken en een VN-vertegenwoordiger die zich bezighoudt met de bescherming van burgers. Het moet de start van een aantal civiele projecten mogelijk maken. De burgers van Djebok hebben namelijk dringend behoefte aan een goede watervoorziening en medische hulp. Minusma kan hier voor zorgen.

Barensnood

Het belang van dergelijke initiatieven werd bevestigd door een vrouw die al 2 dagen bezig was met bevallen. Met Nederlandse medische hulp is de vrouw naar het ziekenhuis in Gao gebracht. De vrouw overleefde het, voor de baby kwam de hulp te laat. Bij deze missie zorgde het onbemande verkenningsvliegtuig ScanEagle voor extra informatie over de omgeving en mogelijke dreigingen.

 

Bron: Ministerie van Defensie