Bike Week KCT 2016

In de week van 19 t/m 25 juni werd voor de 7de keer de Bike Week KCT gereden.

De Bike Week KCT is bedoeld om met actieve leden van het Korps een jaarlijkse Motor Toertocht (MTT) te rijden waarbij voornamelijk op secundaire wegen gereden wordt en de toer een krijgshistorisch tintje moet hebben. Het maximale aantal is gesteld op 20 deelnemers en in voorkomend geval kunnen ook KCT bd-ers worden uitgenodigd.

Met 17 motoren en een volgbus wordt op 19 juni, na de motorzegening door aalmoezenier Marco Spies en de route- en veiligheidsbriefing door Road Captain (RD) Leo Roijakkers, in baksteenformatie vertrokken vanaf de kazerne voor de eerste etappe naar IJmuiden om in te checken op de ferry naar Newcastle. De rit gaat dit jaar door Noord Schotland met als hoogtepunt een bezoek aan Cameron Castle in Achnacarry en een kranslegging namens het KCT bij het monument bij Spean Bridge ter nagedachtenis aan alle gevallen commando’s wereldwijd.
Secundaire wegen
Na 15 uur varen en de eerste UK-routebriefing, gaat de tweede dag om 10.00 uur de eerste rit van 462 km over secundaire wegen door Engeland van start. Via Edinburgh, Perth en het Nationaal Park Cairngorms, waarbij onderweg de ‘distilleries’ van de fameuse Glenfiddich en GlenLivit de geur van whisky mijlenver te ruiken is, worden 9½ uur later op de eerste overnachting op de camping nabij Aviemore (Grantown on Sprey) de tenten opgeslagen.
Oude verhalen
De volgende dag gaat de rit over 357 km, goed voor zo’n 7 zadeluren, door de Scottish Highlands via Scouri in uiterst NW Schotland naar de volgende tussenstop Inverness. Er wonen hier weinig mensen en er is daarom ook weinig verkeer op de smalle, enkelbaanse wegen. De route voert door een fantastisch landschap waar je stil van wordt. Als we camping Bunchcrew bij het Firthmeer naderen begint het te regenen. Snel wordt een overkapping gemaakt met palen en een zeil uit de volgbus en aan wat lange tafels bij wat drinken passeren oude verhalen de revue. What else!?
Gezellig kokkerellen
De vierde dag liggen er slechts 172 km voor de wielen, die langs Loch Ness en Urquhart Castle (13de eeuw) naar Fort William voeren. Hier wordt het kamp voor 2 dagen opgeslagen op Camping Linnhe Lochside, die heerlijk aan het water ligt. Er is tijd genoeg dus worden de branders tevoorschijn gehaald en gezellig gekokkereld. De avond wordt gebruikt om in Fort William naar het voetballen te gaan kijken en een heerlijk Schots biertje te nuttigen.
Nagedachtenis aan alle gevallen commando’s

Vanuit het kampement vertrekt het gezelschap de volgende ochtend naar het Commando Monument in Spean Bridge. Achter het monument is een herdenkingsveldje voor alle gevallen commando’s ingericht en als de groep heeft opgesteld en de houding aanneemt leggen Lkol Huub Smeets en Maj. Leo Roijakkers een krans namens het KCT, uit respect en ter nagedachtenis aan alle gevallen commando’s wereldwijd. Vervolgens wordt de weg voortgezet richting Cameron Castle, de plaats waar de eerste commando’s werden opgeleid. De groep wordt welkom geheten door de huidige eigenaar Mr. Donald Angus Cameron, zoon van Sir Hamish Cameron die zijn Castle van 1942 tot 1945 ter beschikking stelde voor de commando-opleiding. De kasteelheer doet enthousiast zijn verhaal bij de foto’s uit de oude tijd en er wordt nog een kijkje genomen op de plaats waar de nissenhutten van de cursisten destijds stonden, en waar de touwenbaan heeft gehangen. Na de lunch die in de Commando-bar/museum in het Spean Bridge hotel wordt gebruikt gaat de weg terug via de zuidkant van het meer waar Mount Ben Nevis, met zijn hoogte van 1344 m de hoogste berg van Schotland, zeer prominent aanwezig is. Een veerpondje bij Coran wordt genomen om aan de overzijde van Loch Eil te geraken en vervolgens de prachtige route aan de andere kant van het meer terug naar de camping te rijden.
GlenCoe massacre
De laatste dag staan er 8 ½ zadeluren op het programma. Na opbreken en inpakken, wat moet gebeuren onder voortdurende aanvallen van ‘Midgets’(minuuscule agressieve mugjes waar DEET niet tegen bestand is), wordt om 6.00 uur exact vertrokken voor de tocht van 425 km naar Newcastle waar de ferry om 15.00 uur vertrekt. De weg voert door de fameuse GlenCoe vallei waar in 1692 de clans Cambell en MacDonalds elkaar hebben afgeslacht in de zgn. GlenCoe massacre. De prachtige route naar Newcastle gaat via Glascow over binnenwegen tussen bergen en door het North Humberland National Park met het Otterburn Training Area. Na inchecken op de ferry wordt de dag in de bar op het dek afgesloten en geëvalueerd. De volgende dag wachten de laatste 150 km van IJmuiden naar Roosendaal. Een fantastische motorweek met veel gezelligheid waarbij bijna 1900 km prachtige routes zonder problemen werden afgelegd. Dank is er voor Aooi bd Arnold v.d.Mispel voor zijn inbreng en enthousiasme als HID van deze Bike Week.