De september-editie 2023 van De Groene Baret

Hierin weer veel lezenswaardige artikelen over het KCT en van De Commandostichting.

 

Naast een uitgebreid verslag van de baretuitreiking aan 21 nieuwe commando’s, staan er twee aanvullende artikelen. De afmatting vond plaats op de historische grond rond Achnacarry in Schotland. Daar werd ter plaatse door de HC van het KCT een beleving gegeven aan de ECO-cursisten. En ook oud C-KCT Constance (95) sprak daar de cursisten toe. Van beiden is een artikel opgenomen.

 

-De Eerste Nederlandse Parachutistenclub (ENCP) bestaat 75 jaar. Hierover een tweeluik in DGB. Naast de rijke militaire historie binnen deze club, betekent het ook driekwart eeuw civiel (sport)- parachutespringen in Nederland. In dit eerste deel kunt u lezen over het ontstaan van de ENPC tot 1965. Het tweede deel volgt in de december-editie van DGB.

 

-Een verslag van de uitreiking Kruis van Verdienste op 3 maart aan drie leden van het Korps Commandotroepen, de toenmalige Sergeanten der 1ste klasse Danny en Sander en Korporaal Roel. Zij namen in 2007 deel aan de missie Viper in Uruzgan.

 

-Een verslag over de bloemengroet ter nagedachtenis aan Simmie Poetsema op 27 augustus. Dat was exact een jaar na zijn overlijden. Ook Korpsadjudant Rik van Kommer benoemt het in zijn bijdrage.

 

-Een leuk artikel over ‘Het ware verhaal over de potloodtekening uit Hohne’.

 

– Een verslag van de Amerikaanse oefening Flintlock op verschillende locaties in Ghana en Ivoorkust waarbij Nederlandse Special Forces van het KCT en MARSOF hun Afrikaanse collega’s kennis bijbrachten.

 

-Het indrukwekkende verhaal “Bronzen Kruis | Afghanistan |De Keerzijde van de Medaille” van sergeant majoor Tom Renhungan. Elke onderscheiding heeft een verhaal. Tom Renhugan (44) vertelt over diens meest waardevolle stukje eremetaal. Hij is een van de mannen die samen met onder andere korporaal Kevin van de Rijdt in een vuurgevecht belandde.

 

-Oud Korps-arts Piet Bet komt aan het woord in de rubriek ‘Commando, wat doe je voor de kost?’ Mooi en indrukwekkend verhaal van Piet over zijn jeugd, hoe hij bij het KCT kwam en na zijn militaire tijd uiteindelijk in het buitengewone beroep van forensisch arts aan de slag ging.

 

Verder verslagen van:

 

-De commando-overdracht KCT van kolonel Paul Janssen aan kolonel Huub Smeets.

 

-Mobilisatie-Oorlogskruis postuum uitgereikt aan August Marie Bakhuys Roozeboom

 

-Viering 45-jarig bestaan van de commando duikvereniging

 

-De reünie van de 103 cotrcie.

 

-De ‘groene beleving’ van de Nijmeegse Vierdaagse.

 

-Kolonel Gerard van Kuijk nieuwe commandant Bronbeek

 

-En natuurlijk de vaste rubrieken zoals ‘Het Commandojournaal’ en ‘Op internet gezien’