Traditionele start 2019

Op 7 januari is iedereen na een welverdiende verlofperiode weer aan de slag gegaan.

Traditioneel begint de eerste dag van het nieuwe jaar voor het personeel van het KCT met de jaarlijkse Defensie Conditie Proef (DCP) die na het appel direct van start gaat. Ook de achterban begint op deze dag met de opstart van het nieuwe jaar. Diverse besturen hebben vergaderingen en al snel zoeken mensen elkaar op om afspraken te maken voor activiteiten in het nieuwe jaar.

Traditioneel is de nieuwjaarsreceptie gecombineerd met de Commando Contact Borrel (CCB).

Rond half vier stroomt de kantine van het KEK-complex vol en wenst  iedereen elkaar het beste voor het nieuwe jaar. Al snel komen ook weer de ‘bekende’ mooie verhalen naar boven. Het is erg druk en iedereen heeft er zin in want het bruist van de energie.

Toespraak C-KCT

C-KCT blikt uitgebreid terug en vooruit in de jaarlijkse nieuwjaarstoespraak. Speciale Operaties lopen onverminderd door. Er is een groot aantal mannen en vrouwen van het KCT uitgezonden over de hele wereld. Sommige operaties zijn bekend, zoals de Special Operations Advisory Teams in Afghanistan en een trainingsdetachement in de operatie Inherent Resolve in Baghdad, maar er worden ook verschillende missies uitgevoerd in de anonimiteit. Dit is de werkelijkheid van de inzet door Special Operations Forces (SOF) als het KCT.

Op het gebied van opleiden en trainen steekt er een element bovenuit en dat is de pilot van de vernieuwde voorgezette Commando-opleiding. Deze wordt momenteel geëvalueerd en de resultaten zijn hoopgevend. Ook worden er door het KCT diverse nieuwe concepten beproefd zoals het optreden in de zogenaamde pre-conflictfase. De ontwikkelingen staan niet stil en in een snel veranderende omgeving neemt het belang van SOF alleen maar toe. Dit zien we terug in de nieuwe Landmacht visie en de oprichting van het SOCOM.

De missie van het KCT is en blijft het direct wereldwijd inzetbaar zijn voor Speciale Operaties. De prioriteiten hierbij zijn:

Operaties;

voorbereiding op operaties;

en vervolgens vulling, vulling en nog eens vulling.

 

Naar aanleiding van deze prioriteiten is de conclusie dat de kracht van het KCT nog altijd de mens is. Niet alleen de Commando Speciale Operaties maar ook de mannen en vrouwen van de ondersteuning.

 

Na de toespraak van C-KCT wenst ook de voorzitter van De Commandostichting iedereen een voorspoedig 2019. Tot slot worden kapitein b.d. Jack Bakker en luitenant kolonel b.d. Jan Otter van De Commandostichting in de bloemetjes gezet voor het vele werk dat zij verzetten.

 

Ook traditioneel is de afsluitende maaltijd waarvan gretig gebruik wordt gemaakt, onder het genot van een drankje en steeds sterker wordende verhalen.

 

Het bleef nog lang gezellig!