Een fantastisch eerbetoon

Het Oorlogsherinneringskruis is in 1948 toegekend aan August Bakhuys Roozeboom, vervolgens in ‘de archieven’ verdwenen, maar gisteren – op August zijn 79ste sterfdag – alsnog overhandigd aan de familie.

Tevens is gisteren het typefoutje in de naam van het tentenkamp hersteld. Bijzonder om te zien hoe hard het Korps Commandotroepen en dan met name de heren van de Historische Collectie KCT (Jack & Cees), maar ook Roel Rijks van het comité ereschuld zich vastbijten om dit soort historische gebeurtenissen recht te zetten en eer aan te doen.

19 september 2023.

Op deze dag, 79 jaar geleden, sneuvelde de tweeëntwintig jarige commando August Bakhuys Roozeboom tijdens “Operatie Market Garden”.

Op 7 juli jl. kreeg August postuum het Mobilisatie Oorlogskruis.

Deze medaille werd uitgereikt aan achterneef en commando

Willem Bakhuys Roozeboom  tijdens de baret uitreiking op de kazerne in Roosendaal:

Een week later op 13 juli kwam het bericht dat het MOK ingeleverd moest worden omdat Commando Bakhuys Roozeboom postuum al het Oorlogsherinneringskruis met de gesp Arnhem, Nijmegen, Walcheren toegekend had gekregen maar nooit was uitgereikt aan de familie. Iemand had in het nationaal archief, n.a.v. de eerdere post op FB, een document gevonden waar dit op stond.

In overleg met de familie werd besloten om vandaag de wissel te doen. De sterfdag van August, 79 jaar geleden.

Rond 1300 uur verzamelden de familie leden, Neef Jan Willem met zijn dochter Floor, achterneef Joost met zijn zoontje Willem en achterneef Willem Bakhuys Roozeboom met zijn vrouw Iris. Op het van der Meer kamp op de Rucphense Hei.

Na een bakkie koffie met een stukje taart, versierd met het embleem van Combined Operations, werd aan de hand van een PowerPoint slide show, de laatste dagen van August verduidelijkt. Vrijwilligers van de Historische Collectie KCT hebben onlangs aan de hand van documenten en het dagboek van verzetsman Hendrik Beekhuizen de sporen van August compleet nagelopen. Vanaf de landing bij Wolfheze, zijn verplaatsingen naar Reijerskamp, via Huize Valkenburg naar Hotel Hartenstein, de jeep patrouille richting Arnhem, zijn sneuvelen bij het viaduct Benedendorpseweg-Klingelbeekseweg en zijn locatie veldgraf bij Hotel Hartenstein.

Na de presentatie werd te voet verplaatst naar het Bakhuys Roozeboom kamp. Alwaar het nieuwe bord boven de ingang onthuld werd door de familie. Eindelijk het bord met de juiste spelling. Een Y ipv een I in Bakhuys.

Hier was het tijd om het OHK uit te reiken. Chef staf KCT lkol Bart overhandigde de medaille aan Willem  na een korte speech waarin hij memoreerde over de waarde van het herdenken van Operatie Market Garden en de gevallen Commando’s. Hierna gaf Willem het MOK terug en sprak een bedank woord namens de familie. Hij verraste een ieder door aan te geven dat de familie er goed over nagedacht had en besloten had om de medaille met de oorkonde direct terug te schenken aan de Historische Collectie KCT. We gaan de medaille een mooie plek geven in de HC.

Afgesloten werd met een rondleiding over het Bakhuys Roozeboom kamp. De roots van duizenden commando’s ligt hier op het kamp vernoemd naar de 1ste gesneuvelde Commando op Nederlandse bodem.

August Bakhuys Roozeboom. 22 jaar oud.