Op 5 november heeft een 30-tal oud-commando’s uit verschillende delen van het land oud-commando luitenant-kolonel b.d. Job Hooftman begeleid naar zijn laatste rustplaats op de begraafplaats in Heinkenszand. Hij overleed op 30 oktober 2019.
Lkol Hooftman, was 25 jaar lid van Commandovereniging Zeeland en is in Zeeuwse commandokringen beter bekend als ‘Commando Job’. Deze ‘eretitel’ is hem verleend door Paul Suijk, leraar op basisschool De Lichtstraal in Westkapelle. Bij de jaarlijkse herdenking van Infatuate II werd Job ooit ‘vrijwillig aangewezen’ om met de schoolkinderen bloemen te leggen op het graf van verzetsheld Jacob Brasser. Een rol die hij met verve vervulde en waar hij beslist trots op was.
Dit jaar, op 1 november 2019, was Job er niet meer bij. Slechts enkele dagen eerder was hij overleden. Paul Suijk herdacht hem in zijn openingswoord. “De kinderen en wij zullen hem missen.”
Bij de kerk wachtten commando’s de rouwauto op met een erehaag aan weerszijden van de oprijlaan en brachten de eregroet. De kist werd de kerk ingeleid door goede commandovrienden van het echtpaar Hooftman en twee Limburgse oud-commando’s die met Job de Elementaire Commando Opleiding hebben doorstaan.
Majoor b.d. Bert Delleman, als bestuurslid van De Commandostichting verantwoordelijk voor de Human Resource en de Commissie Sociale Coördinatie, doorliep in vogelvlucht de militaire loopbaan van Job en roemde zijn vriendelijkheid en begrip voor zijn medemens. “Ik denk aan hem als een commandant met oog voor zijn mensen.”
Majoor b.d. Louis Timmermans, eveneens bestuurslid van De Commandostichting, verontschuldigt zich tegenover Job dat hij als goede vriend “toch een woordje mag doen.”. ‘Job was volgens hem wars van toespraken en poespas. Een no nonsens man met veel aandacht voor de gewone soldaat.”
Als Commando Job de laatste meters aflegt naar zijn laatste rustplaats, staan langs het pad naar de begraafplaats de oud-commando’s opnieuw in erewacht opgesteld, hand respectvol aan de baret.
Rust in vrede, Job.
Foto’s: Gwendolyn Pieters