Lezing over de geschiedenis van de Nederlandse commando’s

Vorig jaar kreeg kap. b.d. Jack Bakker (voorzitter Commissie Commando Museum/Historische Collectie KCT) veel waardering voor zijn lezing “De Bakermat van de commando’s”, over het ontstaan van de commando’s in de Tweede Wereldoorlog. Zoals je misschien al hebt vernomen, hebben wij Jack bereid gevonden om een vervolg te geven op De Bakermat en ons iets meer te vertellen over de verdere geschiedenis van de Nederlandse Achnacarry commando’s en hun krijgsverrichtingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de opleiding laat de eerste lichting Achnacarry achter zich en verplaatst zich eind juni 1942 naar Troon aan de Schotse westkust, waar No. 2 (Dutch) Troop officieel wordt opgericht. Vandaar gaat de Nederlandse commando-eenheid naar de nieuwe standplaats in Port Madoc in Noord Wales, waar men wordt opgenomen in No. 10 (Inter-Allied) Commando. In mei 1943 wordt Eastbourne, aan de Engelse zuidkust, hun thuisbasis. In december van dat jaar vertrekt No. 2 naar India om als onderdeel van een Britse commandobrigade te worden ingezet tegen de Jappen. Een vijftal commando’s wordt achter de vijandelijke linies ingezet in Arakan. Medio 1944 wordt de Troop op eigen verzoek teruggeplaatst naar Europa, waar ze eindelijk kan worden ingezet op het vasteland van Europa.

The “Assault on Walcheren”, Peter Sterkenburg

In deze tweede lezing over de geschiedenis van de Nederlandse commando’s worden vervolgens Operatie Market Garden (De Slag om Arnhem) en Operatie Infatuate (De Slag om de Schelde) behandeld.
Het is verrassend hoeveel fotomateriaal uit die tijd in de loop van de jaren is verzameld in het Commando Museum in Roosendaal. Als aanvulling van de uitgedunde Troop worden in november 1944 in het bevrijde zuidelijke deel van Nederland rekruten geworven om de commando-opleiding in Schotland te volgen. Dit First Reinforcement No. 2 (Dutch)Troop wordt toegevoegd aan het restant van de bestaande Troop. Zij worden eind april 1945 nog ingezet aan het front tussen Moerdijk en Geertruidenberg. Na de bevrijding wordt de Troop korte tijd belast met de bewaking van Duitse krijgsgevangenen. Op 28 juni 1945 neemt een commando-detachement deel aan de geallieerde overwinningsparade in Amsterdam. In oktober 1945 wordt No. 2 (Dutch) Troop ontbonden.

NO.2 Dutch Troop

De lezing wordt wederom gehouden op vrijdag 6 oktober 2017 in De Weistaar, Rottegatsteeg 6 in Maarsbergen; zie www.deweistaar.nl.
We heten jullie vanaf 18:30 uur welkom met een kopje koffie of thee in zaal De Stal. Om 19:30 uur start het programma. Omstreeks 20:45 is er een pauze (consumpties voor eigen rekening). De lezing eindigt rond 22:00 uur, waarna er nog wat tijd is om met elkaar na te praten, nieuwe contacten te leggen of de toko te bezoeken. Uiterlijk om 23:00 uur breken wij op om terug te keren naar de eigen legeringsplaats.

Deze avond wordt georganiseerd door de Commissie Contact Commandoverenigingen. Ter dekking van de kosten vragen wij een bijdrage van € 8,00 per deelnemer. Je kunt je aanmelden via email adres: coordinatorcov@korpscommandotroepen.nl o.v.v. deelname lezing. Het bedrag kan je bij je aanmelding overmaken op rekening NL29KNAB0256558175 ten name van DJS Delivery en Services o.v.v. je naam en deelname lezing.

Speciaal voor deze lezing is een unieke, eenmalige en prachtige No.2 Dutch Troop herinnering coin aangemaakt voor de liefhebbers. Deze unieke coin is nu al te bestellen of op de avond zelf ook te kopen. klik hier voor meer informatie over de coin. Kom je op 6 oktober dan ontvang je je verzendkosten retour.

In het vertrouwen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en wellicht tot vrijdag 6 oktober 2017!