Kroongetuige

Marco Kroon presenteert boek over incident in Afghanistan

In ‘Kroongetuige’ vertelt Marco Kroon hoe hij in 2007 in Kabul werd gemarteld en vernederd, en hoe hij later zijn belager doodde. Een incident dat hij daarna lange tijd voor zich hield. Toen hij het begin 2017 wel meldde, kreeg hij veel kritiek over zich heen. Maar Kroon blijft erbij dat hij juist gehandeld heeft. “Ik heb nergens spijt van.”
Het lange zwijgen over het incident heeft hem zwaar opgebroken, vertelt Kroon in de Telegraaf: “Wat ik had meegemaakt kon ik alleen met drank verdringen.” Hij overweegt zelfs het leger te verlaten. Maar als hij hoort dat koningin Beatrix van plan is hem te benoemen tot Ridder Militaire Willems-Orde, wil hij dat uit respect voor het koningshuis niet weigeren.

Geen bewijzen
Kroon doorbreekt uiteindelijk in 2017 zijn zwijgen over het incident: “Ik moest rapport uitbrengen en dat heb ik gedaan.” Defensie meldt Kroons verhaal bij het Openbaar Ministerie, maar bij een onderzoek worden er geen bewijzen gevonden. Hij kan in het leger blijven, hoewel hij had gehoopt op een interne afhandeling van de zaak. “Er zijn cruciale inschattingsfouten gemaakt.”

Speculaties
Minister Ank Bijleveld-Schouten heeft Marco Kroon afgeraden het boek te schrijven. “We weten dat het tot speculaties leidt over operaties die gebaat zijn bij heimelijkheid.” Toch zegt ze te begrijpen dat het boek voor Kroon zelf erg belangrijk is.

Het boek Kroongetuige van Marco Kroon telt 248 pagina’s en kost € 21,95. ISBN: ISBN139789492107145. Hij schreef al eerder 2 boeken over leiderschap (‘Leiderschap onder vuur’) en over zijn tijd als commandant van een Nederlands Special Forces peloton in Afghanistan (‘Danger Close’).

Bron, Ministerie van Defensie