De Groene Baret editie maart 2023

In De Groene Baret die deze week op de mat valt staan weer veel interessante artikelen en verslagen.

Baretuitreiking

Lees het verslag over de negen mannen die de commando-opleiding voltooiden en op 16 december de groene baret kregen uitgereikt. Het was een ijskoude dag, maar de commando’s en familieleden van de binnenkomers zorgden voor een warm onthaal.

 

Herinneringsmedaille evacuatie Kabul

Tijdens een bijeenkomst in de Schouwburg in Roosendaal ontvingen 133 personen die bij de evacuatie van Kabul betrokken waren de herinneringsmedaille internationale missies met de gesp NEO (noncombatant evacuation operation). Bij de evacuatie zorgden 3 commando’s voor een doorbraak met de ontdekking van een poort aan de zuidzijde.

 

Collectie Smulders

Het museum werd afgelopen periode uitgebreid met de aankoop van de unieke, zeer uitgebreide particuliere collectie van Kees Smulders. Een bijzonder verhaal over een bijzondere verzameling.

 

Defensie Paraschool neemt nieuwe chutes in gebruik

Cursisten van de Defensie Paraschool (DPS) namen begin november nieuwe parachutes voor Automatische Openingssprongen (AO) in gebruik. Het systeem maakt niet alleen sprongen met meer bagage en materieel mogelijk, maar maakt het springen ook nóg veiliger. Een uitgebreid verslag van de vele mogelijkheden van deze nieuwe chutes.

Extractiesysteem AirTEP

Lees alles over dit vernuftige extractiesysteem dat medio september op vliegbasis Gilze-Rijen en bij de Vaarschool van het Korps Commandotroepen in Raamsdonk werd getest.

 

Watersnoodramp 1953.

Tijdens de Watersnood van 31 januari op 1 februari 1953 werd nagenoeg het gehele Korps Commandotroepen ingezet bij de reddings-activiteiten. Gedurende twee weken zijn de commando’s dag en nacht met boten, vlotten en pontons in touw geweest om zoveel mogelijk mensen van de verdrinkingsdood te redden. Daarbij vervulden velen een heldenrol. In deze DGB zijn twee verslagen opgenomen hierover. Een verslag van een pelotonscommandant van de 104 die zijn persoonlijke ervaring deelt, en de verhalen van Jan Willemsen en Wil Scheringa. Twee commando’s die zich inzetten met gevaar voor eigen leven. Hun acties vonden plaats bij Heijningen en Nieuw-Vossemeer. Commando Jan Willemsen verloor daarbij het leven.

 

Commando, wat doe je voor de kost?

Jurgen Gijzen is deze keer aan het woord en vertelt hoe hij aan de kost komt sinds hij het KCT heeft verlaten, en nog veel meer.

 

En verder 

-De ondertekening definitief reorganisatieplan 102 Cie.

-Verslagen van de reünies van 02-2 en 82-5.

-De nieuwe Korpsadjudant stelt zich voor.

-Bronzen medaille en draagspeld bij groepswaardering voor 104 cotrcie.

-Nieuws van de Commando Parastichting.

-Bijeenkomst op de Harskamp op 1 april.

-En ook onze mascotte komt weer aan het woord in Sneddertalk.