Het Korps/De Commandostichting organiseert jaarlijks de herdenkingen waarbij de omgekomen leden van het Korps Commandotroepen en van zijn stamonderdelen herdacht worden. De Commissie Herdenkingen draagt, in samenwerking met de commandovereniging in wiens gebied de herdenking gehouden wordt, zorg voor de organisatie.

Het Korps heeft voor enkele in het vaandel genoemde wapenfeiten de aanwezigheid verplaatst van de kleine, eigen herdenking naar de grootschalige/nationale herdenking (zie hierna). Dit geldt met name voor de herdenking Market Garden en de herdenking van de gevallenen in Nederlands-Indië.

 

Herdenkingen 2023:

Herdenking RST te Roermond: 15 juli 2023 (COV Limburg)

Nationale Herdenking bij Indië-monument Roermond: 2 september 2023

Airborne herdenking Oosterbeek: 17 september 2023

Fakkeldefilé Eindhoven als herdenking Market Garden, op 18 september, eens in de 5 jaar, dus 2025. (Gem. Eindhoven/ COV ZO-Brabant)

Kleine herdenking Market Garden bij graf van August Bakhuys Roozeboom (op diens sterfdag, behalve als dit samenvalt met de grote Airborne herdenking): 19 september 2023 (COV Gelderland)

Herdenking Infatuate I (Vlissingen) op zaterdag dicht bij 1 november. (Gem. Vlissingen/COV Zeeland)

Herdenking militaire slachtoffers Infatuate II op 1 november, bij herdenkingsplaats Liberty Bridge Westkapelle, achter het Polderhuis met internationale vertegenwoordiging Canada, Noorwegen, België, Verenigd Koninkrijk. (Polderhuis/COV Zeeland)

Herdenking burgerslachtoffers Infatuate II (Westkapelle) bij vuurtoren ’t Hoge Licht resp. landingsmonument Erika met leerlingen CBS “De Lichtstraal” op 1 november, behalve als deze datum op zondag valt. (CBS De Lichtstraal/COV Zeeland)

 

Overige herdenkingen:

Herdenking Watersnoodramp in Heijningen, op 1 februari, eens in de 5 jaar, dus 2023. (Gem. Heijningen-Fijnaart)

Herdenking Wassenaarse Slag op 27 februari. (Gem. Wassenaar/ COV Zuid-Holland)

Herdenking Nationaal Ereveld Loenen: Eerbewijs 2023 op 4 mei (Officiële herdenking van de Oorlogsgravenstichting/ COV Gelderland)

Nationale Dodenherdenking op de Dam te Amsterdam op 4 mei (KCT/COS)

Plaatselijke Dodenherdenking op 4 mei te Roosendaal, Arnhem, Nijmegen.

Dodenherdenkingen in september in steden langs de as van Market Garden, o.a. in Son, Veghel, Nijmegen en Arnhem

Geef een reactie